Povišan holesterol lahko privede do poapnenja žil. 

Znižate ga lahko tudi s temi sedmimi živili. “Znižati morate vrednosti holesterola,” velikokrat slišimo pri zdravniku. Toda kako, ne da bi morali začeti jemati zdravila? Če boste v svoj dnevni jedilnik vključili predlagana živila, se bo raven holesterola znižala kar sama od sebe.

1 Stročnice

Stročnice vsebujejo veliko beljakovin, vitaminov in mineralnih snovi. Poleg tega so stročnice nemastne in tako naravnost primerne za uživanje, če želite ohraniti vitko postavo. Topna vlakna stročnic se v želodcu nabreknejo in nase vežejo žolčno tekočino, ki vsebuje holesterol, in tako znižajo njegovo vrednost. Če boste vsak dan pojedli 200 g stročnic, boste raven holesterola znižali celo za 10 odstotkov!

2 Ribe

Maščobne kisline omega 3 v slaniku, skuši in lososu še posebej koristijo telesu. Znižujejo namreč povišane vrednosti trigliceridov. To so hranilne maščobe, ki jih telo shrani kot rezervo energije. Če se v krvi ustvari visoka koncentracija, lahko to privede tudi do povišanih vrednosti holesterola.

3 Soja

Soja bi morala redno pristati tudi na krožnikih tistih, ki niso vegetarijanci. Izdelki iz soje, kot na primer tofu, tempeh in sojino mleko, dokazano znižujejo LDL-vrednosti holesterola. Najboljše: le 30 g dnevno že zadostuje za 9-odstotno znižanje holesterola.

4 Jabolko

Vsi poznamo pregovor, da eno jabolko na dan odžene zdravnika stran. Jabolka sicer ne preprečujejo razvoja vseh bolezni, toda zagotovo znižujejo povišane vrednosti holesterola. Vsebujejo namreč v vodi topne balastne snovi, ki v debelem črevesju vežejo s holesterolom bogato žolčno kislino. Črevesje tako odplavi snov, ki v velikih količinah telesu precej škodi.

5 Artičoka

Ko gre za izločanje holesterola in toksinov iz telesa, artičoke dobesedno preklopijo v turbo prestavo. Rastlina vsebuje rastlinska vlakna, ki pospešijo ta proces. Poleg tega ta zelenjava vsebuje veliko balastnih snovi. Že ena sama artičoka pokrije 25 odstotkov dnevnih potreb.

6 Avokado

V avokadu je toliko dobrega. Zlasti ko gre za zdrave maščobe. Samo 100 g avokada vsebuje 23 g nenasičenih maščobnih kislin. Te znižujejo slab LDL-holesterol in povišujejo vrednosti dobrega HDL-holesterola.

7 Hruška

Zahvaljujoč netopnim rastlinskim vlaknom ima hruška balastne snovi, ki pomagajo razgrajevati holesterol v črevesju.

Fotografije: Shutterstock

Liza - 52/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 52/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.