Osem stvari, ki se zgodijo takoj, ko se zbudite, sporoča, da je vaše zdravje dobro. 

Tako vsaj trdijo strokovnjaki. Jutro mora biti vaša zasebna stvar, morate imeti prostor in čas, ko se telo vrača v ravnovesje po spanju. V dopoldanskem času se v telesu zgodijo različni procesi, ki nam pogosto niso všeč in niso prijetni, vendar pa po mnenju strokovnjakov ravno ti najgrši procesi pomenijo, da je naše zdravje dobro.

V prvih 30 minutah po vstajanju se vaše telo ponovno zažene. Temperatura telesa in krvni tlak rasteta, kemikalije in nevroni v telesu se prilagajajo glede na spremembe. Morda se zdi, da so nekatere stvari, ki so se zgodile med spanjem, ogabne, vendar ravno te so kazalniki, da je vaše zdravje dobro. Če torej opazite, da se vaše telo zjutraj obnaša drugače kot v preostalem delu dneva, brez panike, saj je velika možnost, da je z vami vse v redu.

Teh osem stvari, ki se zgodijo takoj, ko se zbudite, vam sporoča, da je vaše zdravje dobro:

1. 'Zaspančki' v očeh

Snov, ki se v naših očeh ustvarja po spanju, je lahko včasih malo neprijetna. Toda tudi če je imate dovolj, to pomeni, da se vaše oči ščitijo same, tudi ko spite.
Snov, ki je okoli oči, ko se zbudite, nastane v kombinaciji s prahom, kožnimi celicami in naravno sluzjo. Ko ste budni, se ti delci operejo s solzami, a ko spite, se nabirajo, kar ni nič groznega.

2. Velika potreba

Ta jutranja navada je zelo zasebna in zato ljudje včasih mislijo, da jih morajo veliki premiki v črevesju skrbeti. Vendar strokovnjaki pravijo ravno nasprotno. Veliko jutranje iztrebljanje je popoln znak, da vaše telo deluje pravilno. Vaš metabolizem je urejen, prebavni sistem zdrav, tako da telo opravlja tisto, kar bi moralo.

3. Suha koža

Ne paničarite, če se zbudite in opazite odmrlo kožo na blazini ali posteljnini. Vaša koža se zjutraj obnavlja, da se pripravi na druge procese. Možno je, da zjutraj na posteljni najdete veliko suhe in odmrle kože. Celice vaše kože se neprestano obnavljajo, sploh pa ponoči, ko je ta proces pospešen.

4. Jutranji zadah

Naj vas ne vznemirja slab jutranji zadah, ker je to znak, da se v vaših ustih odvija zdrava reakcija po dobrem spanju. Slina, ki uničuje bakterije, ki povzročajo slab zadah, se ponoči poveča. Posledica tega so suha usta in bakterije, ki so se nakopičile na zobeh in jeziku, te pa povzročajo slab zadah. Vse dokler imate dobro oralno higieno, je malo slabega diha takoj po spanju zdravega.

5. Temen urin

Čez dan je temen urin najpogostejši znak dehidracije, toda zjutraj je znak, da vaše telo deluje dobro. Vaše telo, medtem ko spite, sprošča hormone, da si ledvice spočijejo. To pomeni, če urinirate zjutraj in je vaš urin temen, da so vaše ledvice imele dovolj počitka, medtem ko ste spali. Pazite pa, da čez dan spijete dovolj vode oziroma tekočine.

 6. Uhajanje plinov

To je lahko neprijetno, če ne živite sami, vendar ne pozabite, da je to znak zdravega prebavnega sistema. Uhajanje plinov zjutraj pomeni zdrav prebavni trakt, kar pomeni, da čez dan uživate obilo sadja in zelenjave. Majhen plin je znak hvaležnosti vašega telesa, ker zanj dobro skrbite.

7. Ustvarjanje sluzi

Če morate takoj, ko odprete oči, izpihati nos ali prečistiti grlo, to pomeni, da vaše telo lahko proizvaja sluz, ki telo ščiti pred vstopom slabih delcev čez noč. Ustvarjanje sluzi je znak, da se vaše telo čisti od različnih alergenov iz nosu, grla ali sinusov od morebitnih vnetij ali alergij. Obenem je to potrditev močnega imunskega sistema, ki se je zmožen sam zaščiti.

8. Podiranje kupčkov

To je tudi znak dobrega prebavnega sistema. Ponoči želodec dela, da bi prebavil vso hrano iz želodca, zato lahko pride do zbiranja plinov. Zato je zjutraj, ko vstanemo, normalno, da iztisnemo zrak, ki se je ponoči zbral v želodcu.

Fotografija: Shutterstock

Liza - 43/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 43/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.