Dobra novica: tudi tisti, ki ne prenašate kravjega mleka, lahko uživate v hrani.

Kakšne so alternative?

V bolje založenih trgovinah lahko brez težav kupite živila brez laktoze, na primer mleko, jogurt, smetano ali skuto. Pri sirih je vse odvisno od sorte. Zreli sir že po naravi vsebuje malo laktoze ali pa tudi sploh ne. V 100 g fete je denimo samo 0,5 g laktoze. Za primerjavo: v topljenem jo je 3–6 gramov, v mleku 4,8 g, v skuti 3,4, v mlečni čokoladi pa 10 g.

Peka

Če gre le za blažjo obliko netolerance na laktozo, lahko pri peki namesto masla brez laktoze, ki je nekoliko dražje, uporabite tudi navadno (0,5 g/100 g).

Radi pečete kruh? V tem primeru se raje odpovejte pripravljenim mešanicam in sami zmešajte sestavine. Namesto kravjega mleka brez laktoze poskusite sojin, mandljev ali rižev napitek. Če ne dobite kisle smetane brez laktoze, lahko zakuhate sojino mleko z malce jedilnega škroba, da se lepo zgosti. Pinjenec brez laktoze dobite tako, da v skodelico sojinega napitka kanete malce limonovega soka.

Kuhanje

Mleko, maslo ali smetano lahko nadomestite z živili brez laktoze. Ta so sicer nekoliko slajšega okusa, zato prilagodite poznejše sladkanje in začinjanje.

Od kod prihaja intoleranca na laktozo?

Če v črevesju nimamo encima laktaze, se mlečni sladkor (laktoza) ne razgradi in tako tudi ne prebavi. Ob zaužitju živalskega mleka ali pa denimo sira, skute, smetane, jogurta in mlečnega riža, pride do neprijetnih prebavnih motenj, kot so napihnjenost, driska in bolečine v trebuhu.

Vsem se sicer ni treba popolnoma odpovedati mlečnemu sladkorju. Nekateri ljudje prenesejo določeno količino laktoze, le da mora biti porazdeljena čez ves dan. Laktoza se skriva tudi v živilih, kjer je ne bi pričakovali – v mesninah, kruhu in številnih pripravljenih jedeh.

Skutni kolač v kozarčku z jagodami

skutni kolač z jagodami

Za 6 kozarčkov po približno 220 ml potrebujete

  • 200 g jagod
  • 1 žlico sladkorja v prahu
  • 1 vaniljev sladkor
  • 40 g škroba
  • 1 žličko pomarančnega likerja
  • 2 jajci
  • sol
  • 50 g sladkorja
  • 250 g puste skute (brez laktoze)
  • 250 g kisle smetane (brez laktoze)

Priprava

Jagode oplaknite, jih otrite do suhega in vse, razen treh, očistite in zrežite na debele rezine. Zmešajte jih s sladkorjem v prahu in likerjem. Pečico segrejte na 160 stopinj (ventilatorsko na 140 stopinj).

Ločite rumenjaka od beljakov. Beljakoma dodajte 1 ščepec soli, sol in polovico sladkorja in stepite trd sneg. Posebej zmešajte skuto, kislo smetano in rumenjaka. Dodajte še mešanico vaniljevega sladkorja, preostalega sladkorja in škroba in jo primešajte skutni masi. Na koncu dodajte še sneg beljakov.

Rezine jagod in skutno maso porazdelite v slojih v kozarčke ter jih za 35 minut postavite v pečico. Po koncu peke naj se sladica malo ohladi. Obložite s preostalimi sadeži.

Čas priprave: 55 minut.

Na kozarček: približno 240 kcal, beljakovine: 9 g, maščobe: 12 g, ogljikovi hidrati: 23 g.

Palačinke z malinami

palačinke z malinami

Za 4 osebe potrebujete

  • 150 g moke
  • 1 žlico pecilnega praška
  • 1 ščepec soli
  • 250 ml mandljevega mleka
  • 2 žlici sojinega jogurta
  • 1 jajce
  • 70 g bele čokolade brez laktoze
  • 150 g sesekljanih mandljev (praženih)
  • 200 g zamrznjenih malin
  • 2 žlici olja
  • 50 ml javorjevega sirupa

Priprava

Zmešajte moko, pecilni prašek, sol, mandljevo mleko, sojin jogurt in jajce. Sesekljajte dve tretjini čokolade, preostalo pa nastrgajte. Testu primešajte mandlje, sesekljano čokolado in 100 g malin.

V ponvi po porcijah segrejte olje in na njem zlato-rjavo zapecite palačinke. Na krožniku jih prelijte s sirupom in okrasite s preostalimi malinami in čokolado.

Čas priprave: 15 minut.

Na osebo: približno 510 kcal, beljakovine: 15 g, maščobe: 27 g, ogljikovi hidrati: 46 g.

Lisa - 20/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 20/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.