Bili so časi, ko ste lahko verjetno pojedli pico, popili kolo in jedli veliko sladkarij, a kljub temu bili vitki.

Takrat, pri šestnajstih ... Toda najpozneje okoli 30. leta skoraj vsaka ženska ugotovi: presneto, samo pogledam čokolado in se mi že pozna na bokih!

Veliko žensk odvečne kilograme pripisuje starosti. Presnova je res počasnejša in mali grehi se takoj poznajo. Toda strokovnjaki vedno znova poudarjajo, da gre le za cenen izgovor. Metabolizem je lahko hiter v vsaki starosti. Drži sicer, da telo v mirovanju porabi manj kalorij – to se s starostjo vedno bolj pozna, toda še vedno le za 2 odstotka na desetletje!

Toda zakaj se z leti tako močno zredimo?

Po številnih ocenah se to zgodi zaradi našega načina življenja, ker se premalo gibamo. Prej smo v šolo avtomatično hodili peš, se sprehajali iz učilnice v učilnico, se udeleževali telovadnih ur ... Kdor torej ostane aktiven tudi v odrasli dobi, ima veliko možnosti, da se ne zredi.

Tri stvari za pospešitev metabolizma

1. Dovolj spite!

To je verjetno najbolj sproščujoč način za ohranjanje hitre presnove tudi v starosti: kdor dovolj spi, telesu priskrbi dovolj mirovanja. Tako v budnem stanju deluje učinkoviteje. Poleg tega so številne študije dokazale, da so ljudje, ki premalo spijo, bolj lačni in so nagnjeni k napadom volčje lakote.

2. Gibajte se!

To je zdaleč najboljše orožje v boju proti počasni presnovi. Male elektrarne v mišičnih celicah tudi v mirujočem stanju kurijo kalorije in tako držijo metabolizem v pogonu. Za dobro se je izkazala mešanica vaj za moč in vaj za vzdržljivost.

3. Jejte prave stvari!

Na jedilnik uvrstite živila, ki so bogata z antioksidanti. Tako boste preprečili poškodbe celic in se počutili v boljši kondiciji. Mnogo antioksidantov boste našli predvsem v svežih živilih, na primer v solatah, kalčkih, oreščkih in naravnih oljih. A tudi v ovsenih kosmičih, borovnicah, ingverju in zelenem čaju. Hitra prehrana na dolgi rok redi in upočasni presnovo.

Liza - 30/2017

Članek je objavljen v reviji
Liza - 30/2017

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.