Tudi otroci, ki so bili kot majhni povsem ješči, lahko tam okoli petega leta postanejo malo izbirčni. Kar na lepem ne jedo testenin in sira in trdijo, da nikoli niso marali bučk in korenja. No, za vas imamo nekaj nasvetov, kako otroke pretentati, da ne bodo preveč razmišljali, česa ne marajo.

  • Naj gredo z vami že po nakupih in naj sami izberejo, kar se jim zdi okusno. Seveda lahko sodelujejo tudi pri kuhanju, a za to boste potrebovali močne živce in veliko potrpežljivosti. Peljite jih na trg, kjer hrana deluje zares mikavno, naj poskusijo kakšen prigrizek na stojnicah, kjer bodo z njimi klepetale simpatične branjevke in kmetje.
  • Na krožniku naj bo vsaj nekaj domačega, poznanega, dodajte pa nekaj novega. Na primer naj bo en kos pite špinačni, tak, kot veste, da ga je, drugi pa naj bo s pršutom in naj ga malček poskusi. Podobno lahko ravnate pri mesu, različnih vrstah zelenjave, sirih ...
  • Dejstvo je, da s paniranim mesom in zelenjavo ne boste zgrešili – malčki bodo poskusili vse od paniranih bučk do panirane svinjine.
  • Naj vam iz kuhinjske knjige pomagajo izbrati recept, ki jim je všeč. Skupaj si poglejte slike, preverite kakšno slastno podrobnost in nato se skupaj lotite dela. Zagotavljamo vam, da bodo preveč ponosni na svoj izbor, da ne bi jedli.
  • Nikoli ne odgovarjajte na otrokovo vprašanje, kaj je za večerjo. Zlasti če pripravljate kaj novega. Če bo otrok preveč razmišljal o hrani, ki naj bi jo jedel, jo bo zagotovo označil za neokusno. Na vprašanje raje zvito odgovorite, da ne veste še povsem natančno.
  • Ne prepovejte določenih živil. Če ste otroku prepovedali uživanje določene hrane, ste najverjetneje še povečali njegovo željo po prepovedanem. Poskušajte otroka naučiti, da lahko košček sadja poje res kadarkoli, medtem ko lahko piškote dobi le občasno.
  • Preizkusite nekaj novega – mango na primer krasno diši, je okusen in poln vitaminov. Naj otrok spozna vonj in okus novega sadja.

Preberite še:

Lisa - 40/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 40/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.