Rastlina, ki se jo je pred časom smatralo za plevel, je danes postala ena najbolj cenjenih in za zdravje blagodejnih rastlin.

Kopriva je zeljnata rastlina trajnica in uspeva povsod, kjer je v zemlji dovolj dušika, spada pa med najbolj zdravilne rastline, kar jih poznamo. Ima razvejane plazeče poganjke in pokončno štirioglato steblo ter jer razširjena po vsem svetu. V prehrani so jo uporabljali že stari Egipčani, ki so jo kultivirali v povrtnino (tudi Grki in Rimljani).

Ima vrsto zdravilnih učinkov: čisti kri, zdravi bolezni sečil, spodbuja presnovo, odpravlja bledičnost in slabokrvnost. Krepi odpornost proti nagnjenosti k prehladnim, revmatičnim in protinskim boleznim.

1Koprivin čaj

Spijte dve skodelici koprivnega čaja na dan za več energije in proti nerazpoloženju. Z njim krepite odpornost proti nagnjenosti k prehladom in lajšate revmatične bolezni.

Znanstveno je dokazano, da kopriva znižuje količino sladkorja v krvi. Koprivni čaj lahko naredite iz posušenih ali svežih kopriv.

Priprava je preprosta: zavrite liter vode, ga odstavite in vanj potopite šopek mladih kopriv. Pustite pokrito deset minut in odcedimo. Sladkajte z medom. Koprivin čaj je torej obvezen dodatek za dober prehod v vroče poletje!

Lisa - 28/2013

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 28/2013

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.