Na kliniki v Clevelandu je kardiolog Wael Jaber naredil zanimivo raziskavo z več kot 120.000 moškimi (starih povprečno 53,4 leta) o tem, kako gibanje vpliva na naše življenje.

Pravzaprav je glavni namen bila raziskava vzrokov smrti in njihova povezava z rekreacijo. No, rezultati so zelo zanimivi in so presenetili celo samega kardiologa, poroča ameriška televizija CNN. Raziskava je namreč pokazala, da je za posameznika lahko veliko huje, če se ne giblje redno, kot pa če ima srčno bolezen, diabetes ali kadi. "To bi morali obravnavati kot bolezen, ki potrebuje recept, in to je telovadba," pravi Jaber.

"Biti na testni tekaški stezi ali med intenzivno telovadbo kot posameznik, ki ni v formi, lahko privede do precej hudih posledic, celo smrti," je Jaber povedal za CNN in dodal, da se, ne glede na to, ali ste v 40. ali 80. letih, pozitivni učinki telovadbe kažejo enako. V študiji so opazili, da imajo ljudje v zelo dobri formi nižjo stopnjo umrljivosti. Prav posamezniki, ki so bili najbolj v formi, pa so se izkazali najbolje. Razložil je, da če zdravnik nekoga označi za zdravega, ni strahu za intenzivno vadbo.

Pozitivni učinki vadbe so se v raziskavi pokazali v vseh starostnih skupinah, tako pri ženskah kot pri moških, še malo bolj izrazito pri moških. Ko so po študiji primerjali rezultate med najbolj lenimi in najbolj aktivnimi pacienti, so odkrili, da je tveganje za obolelostjo s smrtnimi boleznimi pri lenih za kar 500 odstotkov višje. Tudi primerjava s posamezniki, ki telovadijo občasno, s tistimi, ki telovadijo redno, je precej visoka: 390 odstotkov. In pri tem imajo korist vsi, je še enkrat dodal Jaber: "Ni starostne omejitve pri pozitivnih učinkih telovadbe."

Nasveti za gibanje na prostem – fit in zdravi tudi jeseni

Zdaj se ne bomo pogovarjali o tem, ali je pametno tudi v jesenskem, vlažnem in mokrem vremenu migati v naravi, ampak se bomo pogovarjali, kako in kdaj. Za vas imamo nekaj super nasvetov, kako izbrati pravo opremo in čas.

1 Vse pozitivne posledice gibanja v naravi

Gibanje v naravi je lahko zelo stimulativno. Svež zrak je pravi balzam po tem, ko vse dni preživimo v zatohlih in pretoplih sobah. Pazite, da na začetku treninga dihate skozi nos, da počasi ogrejete svoje bronhije. Ne samo, da boste bolj fit, tudi vaše razpoloženje bo veliko boljše, bolje boste spali in posledično bo vse lepše.

2 Športi na prostem so popolni za jesen

Tek je jeseni veliko bolj prijeten kot poleti, saj so temperature popolne. Jesen je čudovita tudi za pohode in kolesarjenje.

3 Kako se obleči?

Saj veste, kaj pravijo, ni slabega vremena, slaba so le oblačila. Saj veste, oblecite več plasti, če greste na tek, ne pretiravajte, saj vam bo kmalu vroče. Kupite si dobro vetrovko, tekaško kapo in rokavice. In če vas nismo prepričali, da je gibanje tako zdravo tudi jeseni, potem si še enkrat preberite zgornjo raziskavo.

Fotografija: Shutterstock

Liza - 45/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 45/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.