Ali ste vedeli, da paradižnik v resnici ni zelenjava? Botanično namreč spada med sadje. Leta 1893 pa ga je v ZDA vrhovno sodišče uvrstilo med zelenjavo zato, da so kmetje plačevali manjšo tarifo za transport.

Paradižnik izvira iz Južne Amerike – perujskih Andov. V Evropo ga je leta 1498 prvi prinesel Krištof Kolumb. Spada v družino razhudnikovk in je sorodnik tobaka, čilija, krompirja in jajčevca.

Obstajajo razne vrste paradižnika, ki se med seboj razlikujejo bolj po obliki in barvi kot po hranilni vrednosti.

Vsebuje veliko vode (okoli 94 %), poleg tega pa vsebuje tudi veliko vitamina A in C. Obogaten je tudi z minerali, še posebej s kalcijem, železom in magnezijem. Paradižnik je znan kot hrana, ki pogasi žejo, nas osveži in spodbudi tek. Največja svetovna proizvajalka paradižnika je Kitajska, v Evropi pa Italija.

Enostavni italijanski recept za paradižnikovo omako

Dva stroka česna rahlo prepražimo na olivnem olju. Ko zadiši, dodamo narezan, olupljen paradižnik (izven sezone lahko damo paradižnik iz pločevinke). Dodamo ščepec sladkorja in soli, na koncu še nekaj lističev sveže bazilike, ki smo jih zmeli med dlanmi. Počasi kuhamo 60 do 90 minut.

Lisa - 16/2013

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 16/2013

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.