Osemurni delavnik za pisalno mizo, malo gibanja in dolgo stanje so strup za noge in za naše splošno počutje.

Kri zastaja, vene se raztegnejo, zaklopke, ki skrbijo za vračanje krvi v srce, pa so preobremenjene. Posledica: utrujene in težke noge, otekla stopala, neprivlačne žilice in prve krčne žile. Še hujši za otečene in utrujene noge so stoječi poklici – od natakarjev do trgovcev, čistilk in frizerk.

Do otekanja ali zastajanja tekočine pride zaradi neobičajne akumulacije tekočine v posameznih delih telesa, zlasti v okončinah (gležnji, noge, roke in prstih na rokah), a tudi trebuhu ali obrazu. Otekel del je napihnjen, koža je napeta in lahko se sveti. Pogosteje se pojavijo pri starejših osebah in pri ženskah kot del predmenstrualnega sindroma ali v nosečnosti. Noge lahko otečejo, če dolgo sedimo (na primer v službi, na potovanju) ali stojimo.

Oteklost nog pa spremlja še občutek, da so težke in utrujene. Znano je tudi, da na zastajanje vode vpliva uživanje prevelikih količin slane hrane. V nekaterih primerih gre lahko za simptome hujših bolezni, na primer srčnih bolezni, bolezni jeter ali ledvic. Kadar otekanje spremljajo zadihanost ali drugi simptomi, obiščite zdravnika, ki bo poiskal vzrok za težave. Zato vam polagamo na srce, da bodite pozorni na boleče in utrujene noge, če nič drugega, jih boste ohranili lepe.

Med naravnimi darovi proti utrujenim, otečenim nogama odlično pomaga krema divjega kostanja, a morate za celostno nego vključiti še preostale sestavine, ki blagodejno delujejo in zagotavljajo lahke in lepe noge – borovnico, ki ugodno vpliva na kapilare, bioflavonoid trokserutin, centelo, ki pomaga pri tvorbi kolagena, in bodečo lobodiko, ki pomaga pri odvajanju tekočine iz telesa.

9 koristnih nasvetov za zdrave noge

  • Veliko se gibajte, zlasti priporočamo plavanje, kolesarjenje, smučanje ...
  • Ohranjajte primerno telesno težo.
  • Izogibajte se dolgotrajnemu sedenju ali stanju, če ne gre drugače, veliko migajte s stopali, premikajte prste, iztegujte kolena ...
  • Lajšajte si napetost z masažo od gležnjev proti kolenom.
  • Izogibajte se nošenju preozkih čevljev s previsoko peto. Ne nosite zelo ozkih in stiskajočih nogavic in hlač.
  • Med sedenjem ali ležanjem dvignite noge v visok položaj.
  • Izogibajte se premrzlemu ali pretoplemu okolju.
  • Noge prhajte s hladno, vendar ne premrzlo vodo, od stopal proti stegnom.
  • Pri dolgotrajnih in hudih težavah se posvetujte s svojim zdravnikom.
Lisa - 46/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 46/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.