Se vam zdi, da ne gre brez jutranje skodelice kave? 

Pa kaj še. Nekatera živila so pravi energijski čudeži! Vsi mislimo, da nas zjutraj prebudi kava, pa vendar je tako, da nam energijo da toplota, še preden kofein sploh začne delovati. Torej se lahko enako dobro prebudite s skodelico toplega čaja ali mleka. Če pa boste pametno sestavili zajtrk, boste imeli dovolj energije za ves dan.

Sveže sadje

V neki ameriški študiji so ugotovili, da na naše telo blagodejno deluje že vonj citrusov: ta nas spravi v neke vrste alarmno stanje – kar nam pomaga popoldne, ko nam počasi zmanjkuje energije, in zjutraj, ko se želimo zbuditi. Kaj pravite na mineralno vodo z limono, slastno klementino ali pa pomarančni sok? Jabolko nas zahvaljujoč kvercetinu ščiti pred staranjem celic. Živila s podobnim učinkom so paradižniki, špinača, paprika in zelje.

Hrana, ki nasiti

Jogurt ne vsebuje le veliko beljakovin, temveč tudi mlečnokislinskih bakterij. To spodbudi presnovo in telesu da dovolj energije. Sijajna hrana za zajtrk so jajca. V njih je veliko beljakovin, ki nas nasitijo za kar nekaj časa, in mikrohranila, kot so holini in tudi vitamin D, ki ga telo spremeni v energijo. Za zajtrk prav tako ne pozabite na različne kaše, ki jim lahko dodate nekaj suhega sadja in oreščkov.

Sladke energijske bombe

Čokolada seveda vsebuje predvsem sladkor – hitri vir energije. Pri grešenju lahko pazite na delež kakava in tako bo greh malce manj hud. Kakav pomaga pri premagovanju stresa, poskrbi za energijo in pospešuje koncentracijo. Med poleg sladkorja vsebuje tudi mineralne snovi. Žlička medu v toplem mleku vas bo prebudila enako dobro kot skodelica kave.

Aromatično

Sol in poper sta dolgočasna. Še en razlog, da na krožniku poskrbite za nekaj več raznovrstnosti s čilijem, orientalsko kumino, cimetom, papriko in podobnimi začimbami. Ostre začimbe še posebej dobro poskrbijo za pospešitev krvnega obtoka in s tem tudi za več energije.

Povečajte vnos magnezija

Magnezij je zelo pomemben za naše počutje in delovanje mišic. Svoji prehrani dodajte pest mandeljnov ali indijskih oreščkov. Če ste zelo aktivni, si kupite šumeče magnezijeve tablete ali kar prašek.

Fotografija: Shutterstock

Liza - 01/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 01/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.