Je margarina res boljša od masla? Ali gre pri hrani ne nazadnje za vprašanje okusa? Za vas smo primerjali nekaj živil.

Zeleno ali rdeče jabolko?

Že če boste pojedli eno jabolko na dan, boste naredili nekaj dobrega. Vsa jabolka vsebujejo balastne snovi in flavonoide. Med zelenimi in rdečimi sortami ni nobenih razlik. Več vitaminov pa je v rdečih jabolkih. Jabolko sorte braeburn ima približno 20 mg vitamina C, granny smith pa 4.

Kava ali čaj?

Nesporni zmagovalec je: čaj. Vsebuje antioksidante, minerale, vitamine A, B, B12 in C. Še posebej dobra sta beli in zeleni čaj. Vendar pa ne škodi niti skodelica kave. Več študij dokazuje, da celo znižuje tveganje za sladkorno bolezen.

Ribe ali meso?

Dobre beljakovine boste našli tako v pustem mesu kot tudi v ribah. Kljub temu so boljše ribe. Preveč rdečega mesa namreč lahko zviša tveganje za raka na črevesju. Riba nas na drugi strani oskrbi z jodom in železom, maščobne kisline omega 3 pa zaščitijo srce in celice.

Belo ali rdeče vino?

No, prav posebej zdravo vino ni, zlasti ne v velikih količinah. Toda če ni radi popili kozarček, si raje privoščite rdečega. V zmernih količinah je celo zdravo. Številne študije dokazujejo, da je tako zaradi polifenolov, ki jih v belem vinu ni.

Margarina ali maslo?

Zdrav človek si lahko brez skrbi namaže na kruh oboje. Tudi če štejete kalorije, je stanje skoraj izenačeno. Maslo vsebuje vitamine A, D, E in K, margarini pa jih dodajo umetno. Do danes ni pojasnjeno, ali je margarina res toliko boljša pri zniževanju vrednosti holesterola.

Jogurt ali skuta?

Zapomnite si eno: sadni jogurt in sadna skuta sta pravi sladkorni bombi. Prste stran od obeh. Zelo pa priporočamo naravno različico obeh. V skuti je malce več beljakovin, v jogurtu pa nekoliko več sladkorja. Izbira je vaša ...

Testenine ali krompir?

Kuhanje testenin je seveda hitrejše od lupljenja krompirja. Toda ta čas si morate vzeti, kajti krompir je vitkejša izbira. 100 g krompirja ima 74 kalorij, enaka količina kuhanih testenin pa ponosnih 160. Poleg tega boste v gomolju našli več balastnih snovi.

Sladkor ali sladilo?

O tej temi se kar naprej govori. Če povzamemo: vse je odvisno od količine. Preveč sladkorja redi, škodi zobem in menda spodbuja demenco. Za sladila pa pravijo, da povzročajo rakava obolenja.

Lisa - 9/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 9/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.