Prebavne težave niso prav nobena redkost, z njimi se srečuje čedalje več ljudi. Sodobne nezdrave prehranske navade so glavni vzrok, zakaj ima vse več ljudi težave z zaprtjem in počasno prebavo. Nezdrava prehrana in premalo fizične aktivnosti vplivata tudi na nabiranje strupenih oblog v prebavnem traktu, ki po tihem zastrupljajo naše telo in upočasnjujejo prebavo.

Pomen čiščenja prebavnega trakta

Skozi leta napačnega prehranjevanja z nezdravo hrano se v debelem črevesju kopičijo strupene obloge starega blata. Ker je blato po uživanju industrijsko predelane in mastne hrane zelo lepljivo, dodobra oblepi stene črevesja. Na stenah se tako naredijo precej debele, trde in skoraj neprepustne obloge. Te strupene obloge črevesju preprečujejo črpanje hranljivih snovi, onemogočajo normalno delovanje črevesne peristaltike ter zastrupljajo telo.

Ali je tudi vaša prebava neurejena?

Preverite:

  • Imate neredne obroke, z malo sveže zelenjave in sadja.
  • Uživate premalo vlaknin.
  • Popijete manj kot 2 l vode na dan.
  • Ste fizično aktivni manj kot trikrat tedensko.
  • Ste večkrat pod stresom.
  • Blato odvajate manj kot enkrat dnevno.
  • Blato je lahko trdo ter ga pri odvajanju spremljata bolečina in občutek nepopolne izpraznjenosti.

Če se prepoznate v vsaj treh trditvah, imate verjetno neurejeno prebavo in vaša prebavila so obložena s strupenimi oblogami. Za urejeno prebavo lahko v veliki meri poskrbimo sami, saj so težave s prebavo velikokrat posledica nezdrave prehrane, premalo gibanja in pomanjkanja tekočine. Velik vpliv na urejeno prebavo imajo vsekakor vlaknine, ki jih s hrano velikokrat premalo zaužijemo.

Vas zanima tudi:

Lisa - 32/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 32/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.