Sonce sije, vsak dan je topleje, rožice in drevesa cvetijo. Končno je tukaj pomlad in spet bomo lahko tekali in uživali v lepem vremenu ... A kaj ko se nam ne ljubi, saj nas je vendar ujela pomladna utrujenost.

Spomladansko utrujenost poznajo v državah, kjer se menjajo letni časi in z njimi temperature ter daljši in krajši dnevi. Veliko ljudi se počuti povsem brez energije in elana, imajo slabo koncentracijo in vnemo za delo.

Izčrpanost, omotičnost in na splošno občutek šibkosti so kar splošni pojavi pri ljudeh v času, ko zima počasi odhaja in prihaja pomlad.

Kaj povzroči te simptome utrujenosti?

Metabolizem se ob vse daljših spomladanskih dnevih pospeši, za vse to pa organizem potrebuje veliko energije, kar ga utrudi. Poleg tega naše telo izloča manj melatonina (spalnega hormona), zato ne spimo več tako dolgo in smo podnevi hitreje izčrpani.

Spomladanska utrujenost je najverjetneje posledica enolične zimske prehrane, ki pogosto ne vsebuje dovolj vitaminov in mineralov. Najboljše zdravilo proti utrujenosti in izčrpanosti našega telesa je hoja na svežem zraku ali zmeren tek ter seveda zdrava prehrana z veliko sadja in zelenjave.

Kako si pomagati pri spomladnaski utrujenosti?

Gibanje: Najboljše zdravilo proti utrujenosti je hoja ali zmeren tek. Priporočljivo je gibanje v naravi na svežem zraku in izpostavljenost sončnim žarkom, saj na organizem delujejo antidepresivno.

Prehrana: Telo spomladi potrebuje predvsem vitamin C, ki krepi imunski sistem in nas varuje pred različnimi obolenji. Zato je potrebno uživati čim več sadja in zelenjave. Zdrava izbira so tudi polnozrnati kruh, rjavi riž in polnovredne testenine.

Vitamini: Včasih je priporočljivo uživati vitaminske dodatke. Pri utrujenosti najbolje pomagajo vitamini B12, B6, B1, B2, C, D in magnezij - ta deluje blagodejno proti stresu in zavira izločanje adrenalina.

Spanje: Poskrbite, da se boste zbujali in hodili spat ob približno istem času. Če je treba, si čez dan privoščite popoldanski počitek. Neurejen ritem spanja je za organizem izredno stresen.

Lisa - 15/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 15/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.