Tetrahidrokanabinol (THC) v skladu z uredbo vlade spada med prepovedane droge skupine II, kamor se uvrščajo substance, zelo nevarne zaradi hudih posledic, ki jih lahko povzroči njihova zloraba, a se lahko uporabljajo v medicini.

Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke je konec leta izdala dovoljenje za sintetični THC, iz katerega bodo v lekarnah pripravljali magistralno zdravilo, ki bo na voljo na podlagi zdravniškega recepta.

S tem je omogočeno, da lahko zdravnik na recept predpiše zdravila na osnovi kanabinoidov, ki so ena izmed učinkovin v marihuani.

V EU sicer obstaja več registriranih zdravil na osnovi kanabinoidov, ki jih uporabljajo za lajšanje simptomov pri bolnikih z multiplo sklerozo, pri raku, aidsu in tudi pri nekaterih boleznih črevesja in oči. Poglavitni učinki so zmanjšanje bolečine in krčev ter zmanjšanje slabosti in povečanje teka. Naravni in sintetični kanabinoidi se uporabljajo kot zdravila v obliki tablet, kapsul, kapljic ali pršila za nos.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pa navajajo, da zdaj še ni dovolj dokazov, da bi kanabis oziroma zdravila, ki vsebujejo kanabinoide, ozdravila, ustavila ali upočasnila napredovanje katerekoli bolezni.

Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije še niso dobili vloge za razvrstitev zdravila na listo zdravil, ki jih krije obvezno zdravstveno zavarovanje, tako da bo vsaj na začetku očitno le samoplačniško.

Lisa - 2/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 2/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.