Umivanje las v resnici niti ni tako nadležno opravilo, saj je tok tople vode čez naše lase in obraz nekaj prijetnega, a nam je vseeno velikokrat odveč.

No, vsak človek ima drugačne lase in lasišče, zato težko posplošujemo, kolikokrat si moramo umiti lase, a nekaj pravil vseeno obstaja. Poglejmo, kolikokrat bi bilo fino, da si umijemo glavo.

Leta in lasna olja

Po navadi imajo mlajši zaradi bolj živahnih hormonov bolj mastne lase, prav tako imajo zelo mastne lase mlajši moški, saj so njihovi spolni hormoni popolnoma nekontrolirani. Ženske po menopavzi imajo zaradi pomanjkanja hormonov suhe in uvele lase, zato jih ni pametno preveč umivati.  Prav tako imajo zelo suha lasišča in lase temnopolti ljudje, zato jim ni treba pogosto umivati las, morda le dvakrat na mesec.

Dolžina, kakovost in barvanje

Vsak lasni mešiček ima ob sebi žlezo lojnico, ki proizvaja maščobo (imenujemo jo tudi loj ali sebum). Zaradi tega so naši lasje zdravi in voljni, maščoba pa preprečuje izsušenost ali lomljenje las. Če žleze lojnice izločajo preveč maščob, se pojavijo mastni lasje. Težave z mastnimi lasmi ima kopica ljudi. Lase si umijete in so kmalu spet mastni. Vzroki za nastanek prevelikega izločanja maščob so dedna predispozicija, obdobje pubertete, nezdrava prehrana, uživanje določenih zdravil ali nepravilna nega. Na proizvodnjo čezmerne maščobe vplivajo tudi podnebne spremembe, prehodi med letnimi časi, hormonske spremembe, menstrualni ciklus in daljša stresna obdobja. Barvani lasje so po pravilu bolj suhi, prav tako si bolj mastimo lase, če se jih veliko prijemamo z rokami. Daljše imamo lase, boj suhe so konice, zato morate zelo skrbeti zanje.

Kaj nam najbolj masti lase?

Najpomembnejši sistemski dejavniki za mastno lasišče in posledično mastne lase so hormonske spremembe, stres, jemanje kontracepcijskih tabletk ter mehanski dejavniki, kot so prepogosto česanje, uporaba napačnih negovalnih izdelkov in nenehno dotikanje lasišča; krivca pa sta lahko tudi uživanje mastne hrane in vlažno vreme. Dejstvo, ki ga številni ne vedo, je, da pogosteje si umivate lasje, prej bodo spet mastni. S pogostim umivanjem las se izpere naravna plast maščobe, ki jo proizvaja naše lasišče, zato naši lasje ustvarijo še več maščobe, da bi nadomestili tisto, ki smo jo izprali.

Umivanje las pri vsakodnevnih treningih

Tudi če vsak dan trenirate, ni dobro, da si vsak dan umijete lase ali pa vsaj uporabljajte zelo blage šampone.

Suhi šampon?

Ja, zakaj pa ne, zlasti če imate zelo mastne lase. Vendar ne pozabite – suhi šampon ni nadomestek za pravi šampon.

Da se lasišče ne bi preveč mastilo, lahko uporabite tudi peno ali razpršilo za oblikovanje, ki vsebuje alkohol. Ta namreč prepreči mastenje, hkrati pa izdelki lasem dajo volumen, zaradi česar se ne prilegajo pretesno lasišču in ne prihajajo v stik z maščobo. Pazite še, da svoje pripomočke za stilsko oblikovanje pred ponovno uporabo dobro očistite. Z glavnikov ali krtač je tako treba redno odstranjevati ostanke maščob, balzama in drugih izdelkov za nego las, ki lahko dodatno mastijo lasišče. Najbolje je, da jih očistite enkrat tedensko z blago raztopino šampona
in vode.

Liza - 49/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 49/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.