Ali ste vedeli, da so gubice na obrazu, kolobarji pod očmi in vnete ustnice zgodnji opozorilni znaki za bolezni?

Ali imamo urejeno pričesko, nam je uspela črta na vekah? Jasno, v ogledalo se pogledamo večkrat na dan. Toda ali takrat dejansko pogledamo svoj obraz? Z njega lahko namreč razberemo zgodnje znake številnih bolezni.

Če z našim telesom nekaj ni v redu, nam to pokaže veliko prej, kot se dejansko počutimo bolne – in to na obrazu. Gubice, obarvanja, otekline – vse to so lahko zgodnji opozorilni znaki. Spremembe lahko pokažejo, kako gre našemu določenemu organu in nas posvarijo, da moramo spremeniti življenjske navade. Če vas kaj močno skrbi, nikar ne odlašajte z obiskom zdravnika.

Redke obrvi

Včasih je lahko vzrok prešibko delovanje ščitnice. Pomanjkljiva poraščenost se pojavi zaradi hormonskega neravnovesja, ki sproži prešibko delovanje tega pomembnega organa. Na izpad obrvi pa vplivajo tudi nekatera zdravila za zniževanje krvnega tlaka in pa tudi pomanjkanje ženskega hormona estrogena.

‘Vrečke’ pod očmi

Vzrok zanje je lahko začetna okvara ledvic. Ta nastopi zaradi kopičenja vode. Delovanje ledvic je moteno, ker ne proizvajajo dovolj urina, da bi se znebile odvečne vode. Pomagajo lahko diuretični čaji, v vsakem primeru pa mora natančno diagnozo postaviti zdravnik.

Vozlički na ušesu

Vozličaste otrdine na ušesnih mečicah so pogosto znak za putiko. Preveč sečne kisline v krvi privede do nalaganj te v tkivu in sklepih. Svetujemo pregled pri zdravniku. Pogosto pomaga sprememba prehrane z malo mesa, mesnih izdelkov in alkohola.

Vnete ustnice

Zgornja ustnica velja za ogledalo zdravega tankega črevesja. Vnetja in enostranske otekline so včasih prvi kazalniki Crohnove bolezni. Če se obarva kotiček ustnic, lahko to kaže na motnje črevesne sluznice. Razpokani kotički ustnic so kazalnik za pomanjkanje vitamina B, železa in cinka.

Kolobarji pod očmi

Na splošno je področje okoli oči zrcalna slika jeter. Kolobarji lahko kažejo na moteno delovanje našega razstrupljevalnega organa. Nevarno je rumeno obarvanje kože in očesnega zrkla: gre za tipični znak ciroze jeter. Vsekakor je potreben obisk pri zdravniku!

Voskasta koža

Uvela, bleda, prosojna koža: večinoma kaže na pomanjkanje hranil, predvsem železa in folne kisline. Zato je treba paziti, da je prehrana bogata z vitamini in uravnotežena – polnozrnati izdelki, ribe in zelenjava. Bleda koža pa lahko kaže tudi na motnje presnove in nizek krvni tlak.

Mozoljčki na bradi

Nečisto kožo povzroča nezdrava prehrana z veliko maščob in sladkorji. Če pa se mozoljčki pojavljajo predvsem na bradi, gre za netoleranco na določeno živilo. Bodite pozorni, po kateri hrani se pojavijo, in jo izločite iz prehrane. Če ni izboljšanja, poiščite nasvet alergologa.

Jamice v bradi

Približno šest odstotkov ljudi ima jamico v bradi. Včasih gre za prirojeno
zadevo, včasih pa nastane, ker se obe polovici čeljusti ne zrasteta popolnoma skupaj. To je lahko znak še za druge anomalije, na primer spremembe na hrbtenici in poševno
lego medenice, kar lahko povzroča bolečine hrbta.

Foto: Shutterstock

Liza - 16/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 16/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.