Sočne in zdravju koristne mandarine. Preverite, za kaj vse so dobre.

Pomagajo pri hujšanju

Mandarine so izvor dietnih vlaknin, vsebujejo celo 3 g vlaknin na 100 g. Redno jemanje vlaken prispeva k občutku sitosti. Na splošno naj bi otroci in odrasli dnevno zaužili približno 20 g vlaknin.

Pozitivno vplivajo na holesterol

Antioksidanti v mandarini lahko znižajo raven slabega holesterola. Če se holesterol nabira na zidovih arterij, se pretok krvi upočasni, kar lahko poveča tveganje za visok krvni tlak, možgansko kap, bolezen srca in jeter.

Pomagajo pri menstrualnih težavah

Izžemite dve večji, očiščeni in narezani mandarini in 100 g sveže špinače ali 100 g narezane blitve, kos ingverja in pol kavne žličke narezanega rožmarina.

Blitva in špinača sta bogati z železom, mandarina z vitaminom C, ingver pa je odličen antioksidant, rožmarin pa ugodno vpliva na metabolizem in žolč, prav tako spodbuja boljši krvni obtok, izboljšuje koncentracijo in zdravi glavobole.

Napitek se pije le čez dan.

Ugodno vpliva na prebavo

Eterično olje mandarine ohranja želodec v dobrem stanju, ohranja pravilen pretok prebavnih sokov in ravnovesje kislosti. Prav tako pomirja želodec, odpravlja napenjanje in pline ter preprečuje slabost in bruhanje. Poleg tega olje mandarin uspešno odganja krče.

Strije in celulit

Zmešajte eno do dve kapljici eteričnega olja mandarine z eno do dvema kapljicama eteričnega olja sivke in z žličko bazičnega olja. Nekaj kapljic vtrite na predela s strijami.

Proti celulitu zmešajte eno do dve kapljici mandarininega eteričnega olja z nekaj kapljic bazičnega olja in to vsak dan vmasirajte na predele s celulitom.

Vrtoglavica in pomanjkanje energije

Za boljšo cirkulacijo eno do tri kapljice olja vtrite na okončine in območje okoli srca. Pomanjkanje energije boste nadomestili z vdihavanjem olja ali vode z dodatkom nekaj kapljic olja. Omotica lahko uspešno odpravite tudi z inhalacijo ene do dveh kapljic olja, ki ste si ju vtrli v dlani ter si z njima prekrili nos in usta za 30 sekund do ene minute.

Nasvet:

Mandarine je primerno hraniti na sobni temperaturi, kjer 'zdržijo' približno en teden. Najpogosteje jih porabimo sveže, lahko pa iz njih delamo tudi džem in kompot, kakor tudi pecivo in torte. Če lupina mandarine ni škropljena, jo lahko posušimo in dodamo v pecivo ali kompot.

Preverite, katera živila nikakor ne spadajo v hladilnik.

Priporočamo tudi ogled videa: Najboljše, kar lahko podarite za praznike (in ne stane nič)

Lisa - 49/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 49/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.