Tudi v teh hladnih dneh moramo zaužiti dovolj tekočine. Preverite, zakaj.

Ker tako ohranjamo sluznico nosu vlažno. Znano je namreč, da je zgolj dovolj vlažna sluznica zdrava in se lažje upre virusom.

Virusi so povzročitelji prehlada in gripe, ki s seboj skoraj zagotovo potegnejo tudi zamašen nos in oteženo dihanje.

Več: Ločite simptome prehlada in gripe?

Inhaliranje

Za zdravo zimo je zelo priporočljivo vdihavanje kamiličnega čaja in čiščenje nosu s slano vodo. Za še lažje dihanje dodajte nekaj kapljic evkaliptusovega eteričnega olja, poprove mete ali olja čajevca, ki uničuje bakterije in s tem zmanjšuje možnost zapletov. Na voljo so tudi inhalatorji ter razna eterična olja in mazila, ki olajšajo dihanje. Žepni inhalatorji, ki jih lahko vzamemo s seboj, pa so velikokrat pri tovrstnih težavah nepogrešljivi.

Morska sol

Doma si lahko sami naredimo raztopino morske soli v navadni vodi, a raje dajte manj kot preveč soli, da ne boste izsušili sluznice. V lekarni je takšna raztopina na voljo v obliki nosnih pršil ali kapljic.

Domača zdravila

  • Jabolčni kis: Zavrite pol litra vode in ji dodajte tri žlice jabolčnega kisa. Glavo nagnite nad posodo, pokrijte jo z brisačo in globoko vdihavajte paro.
  • Hren: Naribajte malce hrena in ga pomešajte z žlico medu. Mešanico položite na jezik, preden pa jo pogoltnete, 10-krat globoko vdihnite in izdihnite skozi nos.
  • Ingver: Sveži ingver dodajte solati ali čaji. Naribanega lahko žličko zaužijete samega ali ga pomešate z medom in z njim v ustih 10-krat globoko vdihnete ter izdihnete.

Zelo pomembno je tudi, da imamo doma ustrezno vlažnost. Na radiator postavite vodo, v katero lahko kapnete tudi nekaj kapljic eteričnega olja.

Lisa - 48/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 48/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.