Na zeleno velikokrat pozabimo, razen pri goveji juhi se nam zdi, da ne bo šlo brez nje. 

A zelena je ena najbolj hranilnih zelenjav, saj vsebuje magnezij, kalij in vitamine A, B, C in K. Vsebuje tudi kup koristnih fitokemikalij (kemijskih spojin, ki jih pridobivamo iz rastlin ali njihovih plodov), ki so odlične proti vnetjem, so močni antioksidanti ter krepijo imunski sistem.

Strokovnjaki so potrdili, da ima zelena naslednje pozitivne učinke:

  • zelena lahko prepreči kronična vnetja
  • pomaga uravnavati telesni pH
  • je odlična v dietah in pomaga pri izgubi telesne teže, saj ima malo kalorij in veliko vlaknin
  • zelena pomaga pri prebavi in želodčnih težavah
  • pomaga pri kroničnem uri infektu
  • blagodejno vpliva na živčni sistem in lahko pomaga pri tudi pri dobrem spancu
  • zelena je bogata z vitaminov A, zato vpliva tudi na kakovost vida in vlažnost oči
  • pri grizenju surove zelenjave vaše zobe očisti kot pravi zobni higienik

Skodelica narezane zelene (okoli 100 g) vsebuje:

  • 16,2 kalorije
  • 3,5 g ogljikovih hidratov
  • 0,7 g beljakovin
  • 0,2 g maščobe
  • 1,6 g vlaknine
  • 29,6 mikrograma vitamina K
  • 36,5 mg folne kisline
  • 263 mg kalija
  • 3,1 mg vitamin C
  • 0,1 mg vitamina B6
  • 40,4 mg kalcija
  • 0,1 mg B2
  • 11,1 mg magnezija

Fotografiji: Shutterstock

Liza - 10/2019

Članek je objavljen v reviji
Liza - 10/2019

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.