Ustvarjalna oblikovanja prinašajo napetost in pestrost na vrt, so nam v ponos in marsikaterim stvarem pomagajo do novega blišča.

Recikliranje orodja

dekoracija

Stara vrtna orodja so zdaj primerna za okrasitev vrat, in ne več za kopanje, sekanje ali rezanje. Lak, ki je odporen proti vremenskim vplivom, ščiti orodja pred nadaljnjim propadanjem. Škarje, srp in lopata, obešeni na garderobne kljuke, so stenski okras.

Peneče in sproščajoče

fontana

Odslužena pocinkana zalivalka se je spremenila v vodomet. Za to zadostuje električna črpalka za vodomete, ki jo postavimo v ribnik. Voda je s cevjo na črpalki napeljana skozi luknjo na dnu zalivalke do nastavka. Vklop in izklop vodnega curka deluje udobno z daljinskim krmiljenjem. Pozimi črpalka mora biti na suhem mestu, kjer ne zmrzuje.

Stopanje po novih poteh

dekoracija

Majhna pot iz betonskih plošč z mozaičnim vzorcem, ki jih ulijete sami, olajša pobiranje plevela na gredi v ozadju. Pisane črepinje ploščic ob tem obogatijo vrt vse leto z barvo. Za 'opaženje' so primerni podstavki za lonce iz umetne snovi.

Stopalne plošče naj bi bile debele približno 4 cm, sicer se hitro zlomijo. Če imate radi svež vonj zelišč, položite na pot plošče ali tlakovce, pomešane s pohodno rimsko kamilico (Chamaemelum nobile 'Treneague', fotografija desno) ali kuminovim timijanom (Thymus herba-barona). Manj zahtevno je posamezne plošče v obstoječi oblogi zamenjati z rastlinami.

Zalogo lesa izkoristite za oblikovanje

dekoracija

Drva – za kamin ali ognjeno košaro – potrebujejo mesto. Namesto da velike zaloge preprosto kopičite, lahko z njimi oblikujete tudi vrt. Pokrit polkrog je zaščita in paša za oči v enem ter vabi h kratkemu počitku. Skladovnica z okenskim okvirjem ponuja po izbiri zaščito pred pogledi ali namenski pogled v okolico. Zaradi majhne stabilnosti naj ne bi uporabili zastekljenih okvirjev.

Vrtne slike iz netreska

dekoracija

Netreski (Sempervivum) ne zahtevajo veliko nege, zato rastejo tudi v pogreznem vrtu. Predpostavka za zasajen okvir slike je poleg sončne stene še trdna koprena, v katero rastline posadimo. Poleg tega je treba netreske tudi namakati z ročnim razpršilnikom. Rastline dobijo dež le v primeru ustrezne smeri vetra.

Individualno obrobljeno

dekoracija

Dna steklenic tvorijo lep rob grede. Da odrežete dno steklenice, potrebujete trdno nameščen rezalnik za steklo. Steklenico pred rezanjem položite na primerno odžagan naslon, pritrdite jo s primežem in narežite vse naokrog. Nato dno odstranite z rahlimi udarci in upogibni rob zravnajte z brusnim lesom – ali steklenice odnesite k steklarju.

Samokolnice tulipanov

dekoracija

Korito ima luknje, dolgoletno težaško delo je zaznamovalo tudi podnožje in ročaje, povrhu pa je samokolnico napadla tudi rja? Potem je čas, da iz nje naredite sezonsko gredo. Posebno modeli z globokim koritom so izvrstne grede za tulipane. Odvisno od tega, kako stabilne so še samokolnice, je bolje, da že pred zasaditvijo poiščete lepo mesto zanje.

Gumbi ne le za pohištvo!

dekoracija

Če porcelanske gumbe za vrata na pohištvu želite uporabiti kot okras tablic z imeni rastlin ali za vrh opornikov za trajnice, jih navijte na bambusove palice. Votlina palic naj bi se ujemala s premerom navoja, tako da gumb trdno sedi na palici. Ker so okraski namenjeni za notranji prostor, se zunaj ne bodo obdržali večno.

Gor, gor v zračne višine

dekoracija

Poleg klasičnih obešank na balkonu obstajajo še druge možnosti, da cvetove spravite visoko. Na primer zasajena žičnata košara v velikem drevesu. Položena koprena proti plevelom preprečuje, da bi zemlja izpadla. Košaro držita močna veja in stabilna vrv.

dekoracija

Rastline v kadeh iz umetne snovi, ki so privezane v nadstropjih, morajo biti dobro zasidrane v zemljo zaradi zadostne opore. Manj grčasti so drevesni količki, ki pa se jih lažje dobi. Pozor: ne pozabite na luknje za odtekanje vode v dnu lonca.

Posrečeno nasprotje: rustikalno pohištvo v rožnatem

dekoracija

Nekoč so palete uporabljali izključno za to, da so na njih nalagali nepraktičen tovor in ga prevažali; danes iz njih vse pogosteje oblikujejo tudi pohištvo. Ker so palete narejene iz mehkega lesa, potrebujejo zaščito, če jih uporabljate zunaj. S prozorno lakiranimi območji in površinami v nežnem pastelu dobijo lep starinski videz.

Smetnjak z vzorcem

dekoracija

Če nimate mesta, da bi smetnjake skrili, jih lahko polepšate z nalepkami. Poleg tulipanov lahko na njihovih stenah iz umetne snovi rastejo tudi sončnice ali smetnjake polepite z bršljanom, makom, marjeticami ali sivko.

Lesene letve za vedno

dekoracija

Čeprav se je morala stara lesena lestev umakniti modernemu modelu iz aluminija, to ni razlog, da bi jo zavrgli. Gorski srobot (Clematis montana) si jo rad vzame za plezalno oporo, da pride na veliko drevo. Spomladi ga okrasi s svojimi cvetovi. Rastlina doseže 10 do 20 metrov v višino. Če imate hkrati na voljo več lestev, lahko iz njih zgradite pergole. Seveda je pomembno, da lestve niso trhle. Tudi divja trta ali druge plezalke, kot so vrtnice vzpenjavke, akebija ali glicinija, vendarle nekaj tehtajo.

Moj lepi vrt - DECEMBER 2014

Članek je objavljen v reviji
Moj lepi vrt - DECEMBER 2014