Na teh štirih gredah z mešano kulturo najdete priljubljeno zelenjavo za sveže uživanje. Čas pridelovanja je od marca do oktobra. Greda je široka 1,20 metra, dolžina pa se ravna po velikosti vrta in potrebi. Prihodnje leto se z načrtom preprosto prestavite za gredno naprej.

Prva greda: plodovna zelenjava za poletje

gredice

Sredi marca v vse vrste posejte špinačo. Na težkih tleh, ki se segrevajo počasi, je s sejanjem bolje počakati do začetka aprila. Rastline poženejo globoke korenine in zapustijo rahlo drobnozrnato zemljo.

Konec marca lahko vmes posejete vrsto hitro rastočih redkvic, pisane rezivke in vrtne kreše. Obiranje se začne že po 4–6 tednih, torej preden špinača zahteva svoj polni prostor. Sredi maja je čas za sajenje plodovne zelenjave. Ostanke obrane špinače iztrgajte z roko.

Živa bitja v tleh bodo razgradila korenine ter jih spremenila v hranilne snovi in humus za plodovno zelenjavo. Paradižnik zaseda dve vrsti na sredini gredi, paprika in feferoni gredo prav tako lahko v zemljo. Sredi septembra, ko temperature padejo pod 15 °C, paradižnik in paprika ne dozorita več. Zadnje jesenske tedne izkoristite za kuro tal z rumeno gorčico. Rastline pozimi pomrznejo in ostanejo kot zaščitna odeja na gredi. Ostanke spomladi odstranite.

Druga greda: fižol, listnata zelenjava in bučke

gredice

Na začetku marca posejte bob na sredinske grede. Rastline prenesejo rahle nočne zmrzali, v daljšem hladnem obdobju jih je priporočljivo pokriti s kopreno. Na začetku aprila posadite v prvo in četrto vrsto predvzgojeno kolerabo in glavnato solato.

Nasvet: poberite gomolje, preden dosežejo polno velikost. Da ni veliko gomoljev zrelih hkrati, jih sadite dva- do trikrat v razmiku približno tedna dni.

Bob sredi maja naredi prostor za bučke. Te imajo koristi od zemlje s hranilnimi snovmi, ki jih pustijo stročnice, ki poberejo dušik. Čisto po želji lahko izberete rumene, temno zelene ali svetlo zelene črtaste sorte in jih menjaje posadite na sredino grede (sadilna razdalja 1 meter). S tremi rastlinami je štiričlanska družina preskrbljena zelo dobro.

Od konca maja do začetka junija v prvo vrsto posejte ali posadite blitvo s pisanimi stebli. Posajene rastline poženejo globlje korenine in potrebujejo manj vode, obiranje pa se zavleče za približno štiri tedne. Zaradi s pridelovanja z zamikom kolerabo s četrte grede lahko poberete nekoliko pozneje. Na to mesto posadite endivijo in radič. Septembra blitvo zamenja zimski portulak. Ko pospravite bučke, za podornino posejte facelijo.

Tretja greda: vsestranski koreni in gomolji

gredice

Sredi marca se začne s tipično spomladansko zelenjavo. V prvo vrsto posejte krešo in v četrto rukolo po mili volji. Semena korenja pred setvijo pomešajte z malo peska. Tako preprečite pregost posevek in si pozneje prihranite mučno redčenje na pravilno razdaljo. Ker korenje klije počasi, zaznamovalna setev z redkvicami označuje potek vrst. Konec aprila prvo vrsto uporabite za vmesno kulturo s poletno čebulo.

Kot zamenjavo za rukolo posejte rdečo peso. Od sredine do konca maja, ko poberete korenje, posadite predvzgojene solatne kumarice na sredino grede. Sorte z majhnimi plodovi, kot je miniaturna kumarica 'Printo', bogato obrodijo tudi na prostem – tri do štiri rastline zadostujejo za štiričlansko družino (sadilna razdalja 60–70 cm).

Nasvet: kumarice potegnite na črno kopreno za mulčanje ali vitičasto mrežo, tako da so varne pred umazanijo.

Ker se rosa in dež posušita hitreje, je nevarnost pred glivičnimi boleznimi manjša. Julija čebulo poberete. 2–3 cm globoko posajene bele poletne redkve in okrogle črne zimske redkve zagotavljajo pridelek za kuhinjo do jeseni. Sredi avgusta se začne čas za sajenje cikorije in endivije. Potem lahko poberete tudi preostalo rdečo peso (četrta vrsta) in posejete motovilec.

Četrta greda: stročnice in zimska zelenjava

gredice

Sredi marca je najzgodnejši termin za sejanje graha mozgovca in sladkega graha (druga in tretja vrsta). Zgodnja zelenjava v kratkih dneh razvije več cvetov in strokov. Še ena prednost: žerke grahovega zavijača jo napadajo manj.

Pikantne azijske solate, kot sta rezivki z zelenimi in rdečimi listi (prva vrsta), posejte v blagem spomladanskem vremenu konec marca. Če listov ne odrežete prenizko, lahko obirate še drugič. V četrto vrsto posejte po izbiri repo namesto azijske solate in dodatno posadite glavnato solato za majsko pobiranje.

Junija posadite por ali kuhinjsko čebulo za shranjevanje. Konec junija posejte brstični ohrovt (druga vrsta). Namesto njega lahko do konca julija sadite predvzgojene sadike. Če pri delu trajnic odščipnete vrhove poganjkov na začetku septembra, brstiči hitreje dozorijo in lahko obirate 2–3 tedne prej.

Brstičnega ohrovta, ki je določen za zimsko pobiranje, ne odščipnite, da ne zmanjšate odpornosti proti zmrzali. Pri krmnem ohrovtu (tretja vrsta) lahko pobiranje stopnjujete z izbiro sort. Toskanski krmni ohrovt 'Nero di Toscana' je okusen tudi brez pozebe, vendar prenese le malo stopinj pod ničlo. Robustne sorte krmnega ohrovta, kot je 'Ostfriesische Palme', razvijejo okus šele po daljšem učinkovanju mraza in vso zimo dajejo liste za kuhinjo, bogate z vitamini.

Moj lepi vrt - OKTOBER 2014

Članek je objavljen v reviji
Moj lepi vrt - OKTOBER 2014