Lubenica je eden najbolj priljubljenih poletnih sadežev, saj je sladka, polna vode in prijetno ohlajena odlično nadomesti sladico po kosilu ali popoldansko malico.

Kako narezati lubenico?

Včasih so lubenice res velike in jih je po dolžini težko razrezati, zato jo raje režite po širini ter kolobar razdelite na tretjine ali četrtine. En zanimiv način kako jo razrezati si oglejte v videu

Lubenico lahko posolimo

Če je kupljena lubenica vodena in ni preveč sladka, jo lahko potrosite s ščepcem soli, ki bo lepo potencirala njeno sladkost in okus.

Lubenica vas pomladi

Lubenica vsebuje likopen, ki koži pomaga, da ostane lepa in mladostna. Raziskave so celo pokazale, da lahko lubenica blago ščiti pred sončnimi opeklinami (ne jejte lubenice namesto kreme za sončenje). Zares sadež namenjen poletju, ni kaj!

Lubenico lahko popečete

Na žaru popečena lubenica je odlična poletna sladica, po želji ji lahko dodate tudi malce medu.

Lubenica je zdrava za telo

Lubenice se ne morete prenajesti, ob enem pa je dobra za celotni organizem, saj vsebuje veliko vode (čez 90%). Poleg vode, pa vsebuje tudi veliko hranil (vitamine B1, B6, A, in C), ima protivnetne učinke ter pomaga prebavi, krepi lase, kožo ter se celo bori proti nekaterim vrstam raka.

Lubenica je v celoti jedilna

Ali ste vedeli, da lahko pojeste tudi peške in lupino lubenice? Res je! Če vam je lupina pretrda, da bi jo pojedli jo dodajte v smuti.

Preberite še: Zakaj so kumare včasih grenke?