Nihče ne mara komarjev – to je jasno kot beli dan. Toda kako jih pregnati iz svoje okolice?

Namesto mreže lahko na balkon in okna postavite posode z rastlinami, ki jih komarji ne ljubijo preveč.

Melisa

Rada ima senčno rastišče, ne bo pa vam zamerila niti, če jo boste pozabili zaliti (no, ja, cele večnosti je ni treba pustiti). Iz listov si lahko poleg tega pripravite svež čaj.

Melisa je bogata z vitaminom C (2,5 g na 100 g), njene grenčične snovi pa pospešijo prebavo.

Limonska trava

Lahko je v obliki rastline, svečke, olja, kreme ali parfuma – ko jo komarji zavohajo, jih ne bo več blizu. Ljudje se razveselimo vonja, steblo pa lahko uporabite za začimbo! Limonska trava blaži napihnjenost in deluje pomirjujoče na naš živčni sistem. Rastlina ima rada sončno in vlažno rastišče, pa tudi prezimna je.

Mačja meta

Ne privablja le mačke, temveč odganja tudi komarje in celo podgane. Poleg tega je lahka za nego: raje ima bolj suho kot pa mokro rastišče. Iz listov lahko skuhate čaj, ki znižuje visoko telesno temperaturo, je diuretičen in razstruplja.

Meta

Komarji se izogibajo meti, saj njenega osvežilnega vonja ne marajo. Toliko bolje za nas. Sveža meta je tudi veliko boljša od posušene. Če vam je všeč čokolada, pa si lahko posadite kar čokoladno meto.

Sivka

Ta okrasna rastlina diši nebeško, je čudovita in odganja, pozor, komarje, vešče, muhe, stenice in bolhe! Lahko jo postavite na okensko polico ali pa na mizo. Vonj deluje pomirjujoče na naše čute, nam pomaga zaspati in blaži migreno. Mlade liste lahko uporabite tudi kot začimbo.

Brin

Brin spada v družino cipresovk. V naravi zraste do 10 m visoko, ob rednem obrezovanju pa ga imate lahko na balkonu v večji cvetlični posodi (najbolje na soncu ali v polsenci). Poleti bo odganjal komarje, pozimi pa krasil balkon s svojo zimzeleno lepoto.

Ognjič

Je zelo lepa rastlina in še komarje odganja. Liste lahko uporabite za zdravljenje vnetij kože, udarnine, ture in izpuščaje.

Bazilika

Ni slastna le na pici ali kot pesto, temveč tudi odganja komarje! Od junija do septembra jo krasijo ljubki, beli cvetovi.

Liza - 31/2017

Članek je objavljen v reviji
Liza - 31/2017

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.