Zelišča uporabljamo v kulinarične, zdravilne in sprostitvene namene. Hrano obogatijo z okusom in okrepijo naše zdravje.

Najboljša so sveža zelišča, ki zrastejo na vrtu, a številni ljudje morajo uporabljati posušena, saj nimajo svojih vrtov. No, tudi to je možno spremeniti, saj je veliko zelišč mogoče gojiti doma, v zaprtem prostoru. Tako si boste zagotovili dostop do svežih zelišč v vseh letnih časih.

Kako zelišča gojimo doma?

Rešitev je zelo preprosta, potrebujete samo šopek (ali vejico) svežih zelišč in steklenice z vodo (najboljša je postana, ki je odstala čez noč). Rastlinam odstranite spodnje liste, da ne bi začeli gniti v vodi in jih postavite v steklenice. Vodo menjajte enkrat tedensko, ko pa začnejo poganjati korenine, je ne zamenjajte več. Steklenice postavite tja, kjer je največ naravne svetlobe.

Katera zelišča so najprimernejša za gojenje v zaprtem prostoru?

1. Bazilika

Bazilika bo lepo uspevala tudi v vodi in v zaprtem prostoru. Gre za zelišče, polno antioksidantov, z antibiotičnimi in protivnetnimi sestavinami, tako da je njeno uživanje zdravo in koristno.

2. Melisa

To zelišče je znano po svežem vonju, ki odganja komarje in druge žuželke. Pomladi in poleti odtrgajte nekaj vejic in jih dajte v steklenico z vodo ter postavite na svetlo. Melisa pomaga pri prebavi in zmanjšuje občutek tesnobe. Enkrat tedensko zamenjajte vodo.

Zelišča

3. Origano

Postopek gojenja origana v zaprtem prostoru je podoben postopku gojenja bazilike. Sveže vejice dajte v vodo, ko zrastejo vršički, jih odtrgajte. Tudi origano vsebuje antibakterijske in protivnetne sestavine.

4. Poprova meta

Gre za verjetno najbolj nezahtevno zelišče, ki ga lahko gojite v stanovanju. Sveže vejice poprove mete postavite v steklenico z vodo in lepo bodo uspevale. Liste lahko uporabite kot dodatek solatam in sladicam. Sicer pa ima poprova meta protistresne učinke, na široko pa se ji bodo izognili tudi pajki, saj ne marajo njenega vonja.

5. Rožmarin

Vejice rožmarina bodo v ugodnih pogojih hitro pognale korenine. Steklenico z rožmarinom postavite na sončni prostor. Kot začimbo ga lahko uporabite pri ribjih in mesnih jedeh, pečen krompir z rožmarinom pa je naravnost odličen. Ugodno vpliva na možgane, krepi spomin in spodbuja hitrejšo rast las.

6. Žajbelj

Na pomlad odtrgajte nekaj vejic žajblja in ga dajte v steklenico z malo vode. Bodite pozorni na to, da se spodnji listi ne dotikajo vode. To zelišče bo zaleglo pri boju s tesnobnimi občutk in pri izboljšanju spomina.

7. Zelena meta

Proces gojenja zelene mete je tak kot pri gojenju poprove mete. Je izjemno koristna za lajšanje težav žensk po menopavzi in pomaga pri uravnovešanju spolnih hormonov.

8. Pehtran

Pomladi odtrgajte nekaj pehtrana in ga dajte v steklenico v vodo, ki naj bo na sončnem in toplem kraju. Pehtran ima številne antibakterijske sestavine in pomaga pri uravnavanju sladkorja v krvi.

9. Timijan

Nekaj vejic odtrgajte zgodaj poleti, preden začne cveteti, in jih dajte v stekleničko z vodo. Timijan je zelo koristno zelišče, saj med drugim znižuje krvni pritisk. V kulinariki je njegova uporaba res široka - uporabimo ga lahko za mesne in ribje jedi, za rižote in testenine, popestril pa bo tudi okus zelenjave.

Morda vas bo zanimal tudi članek Začimbe za okenske police