Moj lepi vrt

Poberite jesensko zelenjavo, še preden pride zima

Debela jesenska koleraba ne prenese veliko mraza in kakovost trpi v daljšem vlažnem in mrzlem vremenu. Gomolji zrastejo ogromno in tvorijo škrlupasta mesta na lupini.

Vrtnarstvo izboljšuje kakovost človeškega življenja

Običajno je hortikultura definirana kot znanost in umetnost vzgajanja zelenjave, sadja in okrasnih rastlin. Termin hortikultura je sestavljen iz korena besede hortus, kar pomeni vrt, in termina cultura, ki se nanaša na širok pojem kulture.

Kutine - dišeči jesenski sadeži

Že naše babice so zelo cenile kutino kot živilo in tudi zdravilo, pa vendar je rumenkasto zelen sadež zelo redek v naših vrtovih. Toda v zadnjih nekaj letih to 'medeno jabolko' doživlja ponovni vzpon.

Lončnice - pisana igra z vzorci in barvami

Te lončnice prinašajo življenje v hišo in so s svojim razkošnim listjem lepa paša za oči tudi brez cvetov. Na pravem rastišču in z dobro nego ostanejo lepe in zdrave več let.

Jesen se nadaljuje s krizantemami

Krizanteme se že dolgo vzgajajo v okrasne namene, še nedolgo nazaj smo jih našli domala na vsakem vrtu. Res so bile te rastline včasih zasute s snegom, še preden so se razcvetele. Posajene so bile zato, da bi zacvetele 1. novembra za dan mrtvih.

Glineni skrilavec - naravni kamen z značajem

Glineni skrilavec je zaradi naravne lepote in dolgotrajnosti idealen oblikovalski element. Skrilavec se izvrstno vključi v okolico, lahko pa ga uporabimo za zidove, stopnice, plošče za poti ali kot drobir.

Čarobnost vodnjakov

Voda je izvor življenja in vodnjaki so v preteklosti zagotavljali obstoj mnogo vasi. Tudi danes so cenjeni kot izvor vode ali paša za oči na vrtu.

Jesenska oskrba vrtnic

Vrtnice, ki so nam ob pravilni oskrbi cvetele vse leto, zdaj končujejo rast in cvetenje. Novembra  se sicer lahko kakšen popek še razcveti, prav veliko pa jih ne bo.

Okusno zimsko zelje

V hladnem letnem času brstični ohrovt, kodrasti kapus in ohrovt dosežejo vrhunec. Tradicionalne sorte in okrasne novosti ponujajo spremembo na gredi.

Vrtna klop, nepogrešljiv dodatek vašemu vrtu

Vrtna klop je preprosto nepogrešljiva za konec dneva pred hišo, prijetne ure branja pod jablano, romantične zmenke v uti ali za premor med pobiranjem plevela.

Ribnik zgradite sami

Barbara je z možem konstruirala že leseno teraso. Zdaj je sledila formalna kotanja za ribnik. Stroški za material so bili manj kot tisoč evrov. Barbara in Rüdiger Ellger iz Schönecka v pokrajini Hessen sta dolgo sanjarila o terasnem ribniku. Jeseni leta 2011 se je začel projekt, medtem pa se zlate ribice že podijo v vodi.

Sladke hruške za majhne vrtove

S sortami hrušk, ki so primerne za skladiščenje, lahko užitek po obiranju podaljšate v zimo. Nove sorte pristajajo celo na majhne vrtove in uspevajo tudi na špalirju.

Drobnjak posadite v lonce

Drobnjak raste na vrtu in okenski polici. Rastlina najbolje raste na humusnih in vlažnih ilovnatih tleh s hranilnimi snovmi. Drobnjak lahko prenesete v rastlinjak.

Veliki in majhni kiviji so zreli

Med najboljše sorte kivija spada miniaturni kivi 'Weiki'. Les ovijalke je popolnoma prezimen, tudi kot kosmulje veliki plodovi z gladko lupino prenesejo 3–4 °C.

Čili – od blagega do najbolj pekočega

V barvitih čilijih se ne kriva le veliko ognja in arome, temveč tudi nekaj, kar nas osrečuje.

Okopavati, drobiti in pleti z motorjem

Za vrtnarje, ki se zares mislijo oskrbovati iz lastnega vrta in za to obdelujejo velike uporabne površine, obdelava tal spada med najtežja dela.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri