Moj lepi vrt

Slive, češplje in ostalo koščičasto sadje

Radko katera vrsta sadja postreže z večjim bogastvom oblik. Okrogle ali podolgovate, rumene, vijoličaste ali modre – vzgoja koščičastega sadja, ki ne zahteva veliko nega, se vsekakor splača.

Zaljubljeni v Potonike

Sanjske dekoracije čudovitih barv potonik in dehteče vzdušje poletja, ki vas bo zapeljevalo v septembru.

Končno so čiliji zreli

Čiliji ali feferoni zorijo od konca avgusta do oktobra. Rastline potrebujejo veliko toplote, da razvijejo poln okus. Majhen rastlinjak je idealen za vzgojo, ker je lažje uravnavati vlažnost zraka in temperaturo kot v topli gredi. Idealne temperature so 22–28 °C podnevi in 18–20 °C ponoči (pri vlažnosti zraka 60–80 %).

Čas je za zimsko glavnato solato

Solato iz rastlinjaka lahko kupimo tudi pozimi, zato je vzgoja glavnate solate za pomlad, ki je odporna proti zmrzali, skoraj utonila v po­zabo. Pobudam, kot je VEN (Združenje za ohranitev raznovrstnosti uporabnih rastlin), gre zasluga, da so nekatere dragocene sorte za vrt znova prišle v ospredje.

Peteršilj iz vrta prestavite v lonec

Peteršilj pozimi zlahka vzgajate na okenski polici.

Poberite fižol za zalogo

Debela semena zrelega visokega fižola se dobro sušijo. Za to so primerne skoraj vse sorte, posebno okusna pa so rdeče pisana jedra italijanskega fižola Borlotti (na primer 'Borlotto Lamon').

Čas je da delite Plahtico

September je dober mesec za razmnoževanje plahtice (Alchemilla mollis) z delitvijo: čas cvetenja je zdavnaj minil, novi listi po poletnem obrezovanju znova poženejo in tla so še zelo topla, tako da se 'nove rastline' lahko dobro ukoreninijo.

Voda: popestri vsak vrt

Ribnik, potok ali vodomet je obogatitev za vsak vrt. Sodobne, ravne kotanje je mogoče dobro umestiti tudi na majhno površino.

Kako pridobiti sadike Oleandra?

Med majem in avgustom priljubljeno posodovko zlahka razmnožujete. Preberite si, kako preprosto je!

Prelepa vrtnica friesia praznuje 40 let

Ena najlepših rumenih vrtnic friesia letos praznuje 40 let uradnega priznanja. Vzgojili so jo v Nemčiji pri Kordesu s križanjem sorte FRIEDRICH WÖRLEIN X SPANISH SUN.

Zelenjava za zapoznelce

Čeprav je obiranje na vrhuncu in je treba veliko zelenjave spraviti z grede, je še dovolj časa za setev in sajenje hrustljave solate, sočne pese in aromatičnih zelišč.

Miniaturno sadje za na teraso

Sredi poletja, malo pred začetkom glave sezone obiranja, so nekatere zgodnje sorte sadja že zrele. Posebno na balkonu in terasi je stebrasto in miniaturno sadje vse bolj priljubljeno.

Čas je za obiranje paradižnika in kumaric

Če ste v prejšnjih tednih vse rastne dejavnike, kot so svetloba, toplota, voda in hranilne snovi, optimalno nastavili, lahko obirate paradižnik v rastlinjaku. Načeloma velja, da ima pri večji razdalji med rastlinami (optimalno je 2,5 rastline/m²) vsak paradižnikov grm več svetlobe za fotosintezo. Vsebnost sladkorja in s tem okus plodov se povečujeta.

Koper – aromatični listi in sladka semena

Koper spada med najbolj vsestranska kuhinjska zelišča. To ne velja le v kuhinji, ampak tudi na vrtu.

Kako negovati zelišča v vročem poletju

Vročino in močnejše sončne žarke, ki jih poletje prinese s seboj seveda občutijo tudi rastlinice, zato jim privoščite malo več pozornosti. Zelo vam bodo hvaležne!

Nasveti za nego bučk

Bučke rastejo močno in vsaka 2–3 tedne potrebujejo dodatek hranilnih snovi. Primerna je gnojnica iz koprive ali organsko gnojilo za zelenjavo. Dozirajte jo varčno, sicer rastline tvorijo več moških kot ženskih cvetov.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri