Moj lepi vrt

Dragocene stare sorte se vračajo

Letos posejmo in posadimo avtohtone sorte vrtnin ter ohranimo našo neprecenljivo kulturno dediščino. Ptujska rdeča čebula, belokranjka, ljubljanska ledenka, posavka in ljubljansko rumeno korenje, žličar, češnjevec, maslenec, maslena koleraba ... Naše stare sorte zelenjave spet osvajajo slovenske vrtove.

Tako je na 4.700 kvadratnih metrih nastala prava cvetna čarovnija

Vrt Monike Kasberger je znan kot rožni raj, vendar se poleti oko obiskovalca usmeri na hortenzije.

Pri zalivanju velja: Raje zalivaj manjkrat, a takrat obilno. Zemlja pa naj se nikoli popolnoma ne izsuši.

Tako svetujeta Metka in Tina, mama in hči ter priznani vrtnarki, ki nas bosta meseca aprila v sodelovanju s Si.mobilom skušali spodbuditi k čim bolj množičnemu urbanemu vrtnarjenju. Tudi na še tako majhnem balkonu ali terasi.

Odlične ideje, kako teraso spremeniti v cvetoči raj

Poletje je zelo blizu in terasa znova postane najljubše mesto. Čudovite cvetnice in nove naravne sadilne kombinacije ustvarjajo ozračje za dobro počutje.

FOTO: Čudovit okras - miniaturne hišice na lončnicah

Ste vedno sanjali o hišici na drevesu? Poglejte, na kako čudovit način jo lahko vnesete v svoj dom ali na svoj vrt.

Nasvet strokovnjaka: Zakaj ptice potrebujejo našo podporo?

Če boste obesili nekaj preprostih stvari na vrt, boste naredili že veliko. Preverite, zakaj ptice potrebujejo našo podporo in kaj lahko naredimo lastniki vrtov.

Tako bo božično drevo dolgo ostalo sveže

Vsako leto enaka slika v številnih božičnih sobah: komaj obesite božični okras, že odpadajo prve iglice.

Sami pripravite te čudovite dekoracije

Zelenje, rdeča in bela, čudovite dekoracije, ki jih lahko pripravite tudi sami, in ljubeče okrašena terasa ... Prava božična čarovnija.

Posadite hišno drevo, ki bo razveseljevalo tudi bodoče generacije

Lepa tradicija je posaditi drevo zraven hiše. Če drevnino izberemo posrečeno, nas razveseljuje dolga leta.

Na vrtu je čas za zelje

Ko na zelenjavni gredi raste le malo stvari, zelje in družba dosežeta vrhunec. S pobiranjem lahko počakate in postopoma uživate v listih, rozetah in debelih glavah.

Čudovite adventne dekoracije v rdeči in zeleni

Bodika (Ilex) je s klasično barvno kombinacijo svojih jagod in bleščečih listov kot ustvarjena za lepe aranžmaje, ki so kot nalašč za adventno dekoracijo. Nekaj najlepših adventnih dekoracij in adventnih venčkov si lahko ogledate v spodnji galeriji

Preverite, kako pravilno pripravimo zemljo na vrtu na zimski počitek

Pozno jeseni, ko druga vrtna dela že zdavnaj opravite, lahko naredite kaj dobrega za tla. Malo nege poskrbi za to, da vse rastline dobro prestanejo zimo.

Razmnoževanje in prezimovanje pisane koprive

Pisana kopriva je bila že pred štirimi desetletji zelo priljubljena vrtna rastlina, sadili smo jo na vrtovih in v javnih nasadih, marsikateri ljubitelj pa jo je že takrat vzgajal v lončku ali cvetličnem koritu na oknu ali balkonu. S pojavom številnih novih rastlin se je nanjo nekako pozabilo, nove velikolistne sorte pa so jo spet pripeljale v naše domove.

Kako lahko uporabite odpadlo listje?

Ko drevesa in grmi odvržejo liste, je čas za jesensko čiščenje. Vendar kje listje lahko obleži in kje ga je treba pospraviti? In kaj se zgodi z odpadom?

Zunanje lončnice postavite na noge

Jeseni je spet več močnih nalivov. Da se lončnice, kot so krizanteme na balkonu, ne namočijo preveč in korenine ne zgnijejo, je priporočljivo, da podstavke odstranite, lonce pa postavite na glinene noge.

Najbolj popularne sorte žive meje

Žive meje na nudijo zeleno zaščito pred pogledi, z njo lahko razdelimo predele vrta in ustvarimo ter obogatimo vrt.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri