Moj lepi vrt

12 oblikovalskih zamisli z živo mejo

Vrt naj bi bil zaščiteno zatočišče in obrezane žive meje so zelo zaželene kot zaščita pred pogledi. S temi zamislimi bo iz vaše žive meje nastalo več kot le zelena stena.

Nasveti za zdrave jablane s slastnimi jabolki

Zdravi sadeži z lastnega drevesa teknejo najbolje. Če posadite prave sorte, lahko v jabolko krepko ugriznejo tudi alergiki.

Pravilna nega za artičoke

V blagih legah se lahko posreči pridelovanje artičok, kakršna je sorta 'Vert de Provence' ali 'Green Globe'.

Oberite šipek in ga uporabite za aromatične dobrote

Najboljši čas za pobiranje šipka je konec septembra, ko se plodovi pasjega, jabolčnega in drugih šipkov obarvajo temno rdeče, vendar so še trdi.

Zdaj je čas, da posejete motovilec

Temno zelene rozete so priljubljena zimska solata, ki zelo dobro uspeva tudi v rastlinjaku. Dobro zrahljana greda je pomembna za klitje brez lukenj.

Zdaj je čas, da si privoščite buče

Zdaj je vrhunec plodov z bogatimi oblikami. Nove sorte buč postrežejo z najboljšim okusom ter bujno raznovrstnostjo barv in oblik.

Drevesa in njihove skrivnostne lastnosti

V gozdu se ljudje že od nekdaj dobro počutimo. Vemo tudi, zakaj: življenje v tem skritem svetu je našemu podobno veliko bolj, kot bi si mislili.

Paradižnik s tanko lupino ali raje trden?

Ena sorta je dobra za solato, druga odlična za karpačo. Katero izbrati?

Zamrznite ali posušite: tako podaljšate zeliščno sezono

Sivka, rožmarin, origano in druge sredozemske začimbnice razvijejo svojo tipično aromo šele pri sušenju.

Pisano jesensko cvetenje za balkonska korita

Brž ko je odcvetela poletna zasaditev pospravljena, bi radi znova hitro zapolnili luknje. Topli barvni odtenki, kot sta oranžna in rdeča, so jeseni zelo priljubljeni. Nasvet: Jesenske lepotice vedno sadite v svežo zemljo za rože. Pred novo zasaditvijo odvrzite star substrat in posodo temeljito očistite z vodo.

Zdaj je optimalen čas za sejanje trate

Ogolela mesta na zeleni preprogi se večinoma izboljšajo spomladi. Enako velja za sejanje nove trate, čeprav je po mnenju nekaterih strokovnjakov zgodnja jesen še primernejša.

Posejte jesenske solate

Prvo solato boste lahko prvič pobirali že oktobra.

Najboljše slive za hišni vrt

Eno prvih vprašanj pri izbiri sort se glasi: sliva ali češplja? Botanično gre pri vseh sortah za slive, med češplje spadajo sorte s podolgovatimi plodovi in dobro vidnim 'šivom na trebuhu'.

Poletni por je zrel za pobiranje

Poletni por, na primer 'Hilari' ali 'Bavaria', sadimo marca in aprila. Pobiranje se začne konec julija in pri pridelovanju v presledkih in dobrem načrtovanju zadnja stebla prinesemo z grede oktobra pred pojavom mraza.

Bučke - okusne in vsestranske

Vsestranska plodovna zelenjava je železni repertoar na gredi in daje vse leto zalogo za kuhinjo. Za spremembo skrbijo sorte z nenavadnimi oblikami in barvami.

Rožmarin razmnožite sami

Če že imate rožmarinov grm, lahko iz njega pridobite potaknjence in poskrbite za naraščaj. Za dišečo živo mejo ali zeliščno gredo na vrtu so primerne le prezimne sorte, kot je 'Arp' ali 'Heilsberg'.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri