Pojdite z nami na kulinarično potovanje! Nove okrasne sorte bazilike z okusi sredozemske in azijske kuhinje vzbujajo zbirateljsko veselje.

Kaj bi bilo poletje brez aromatično-sladkastega vonja sveže bazilike! Botanično ime je program: Basilicum (grško basilikós) pomeni kraljevsko, Ocimum pa vonj. Na Tajskem častijo tajsko baziliko (Ocimum basilicum 'Horapha'), v Indiji je tulsi, sveta bazilika (Ocimum basilicum sanctum), simbol za Lakshmi, boginjo sreče in lepote. Zelišče se mora za slavo vendarle zahvaliti italijanski kuhinji.

Genoveško in šopasto baziliko z majhnimi listi, ki jo uporabljajo v celotnem Sredozemlju, predvsem v Provansi, vzgajajo iz semen in večinoma kot enoletnice. To velja tudi za različice z okusom po cimetu ali limoni. Če želite vse poletje nenehno pobirati sveže liste, jih posejte vsake štiri do šest tednov na novo. Semena le na tanko pokrijte z zemljo za vzgojo brez klic ali s peskom, ravno toliko, da jih med zalivanjem ne odplavite. Pregoste sejance pravočasno pikirajte na razdaljo najmanj pet centimetrov, sicer jim grozi črna noga.

Večletna bazilika tvori nizke do zelo široke šope. Na sončnem mestu zrastejo sorte z olesenelimi stebli, kot je 'African Blue', do metra visoko. Nekoliko strog vonj po kafri ni za vsakogar, okrasne vrednosti skoraj ni mogoče preseči, vijoličasti cvetovi pa privlačijo številne metulje.

Vrtnarski mojster in gojitelj bazilike Udo Schäfer razmnožuje v svojih prostorih veliko lastnih okrasnih sort, med njimi tudi 'Green Fortune', 'Green Super Globe' ali 'Harlekin' (glejte spodaj). Odvisno od različice začimbe odlikujejo tipično italijanske, francoske ali eksotične arome. Vse so dokaj odporne proti vremenskim razmeram, tudi te sorte prezimijo le na toplem (12–18 °C), svetlem mestu.

Poznavalec bazilike Udo Schäfer poleti med glavno rastjo priporoča pogosto zalivanje. Vsaka dva do tri tedne je treba gnojiti. V vodo za zalivanje dajte malo organskega tekočega gnojila ali vdelajte v zemljo gnojilo za zelišča, bogato s kalijem. Pri obiranju velja, da nikoli ne odtrgajte posameznega lista. Če vedno odtrgate konice poganjkov nad listnim parom, se v zalistju tvorijo novi poganjki. Rastline se bolje razvejijo in pri enoletnih sortah se začetek cvetenja in s tem konec obiranja zamakne za več tednov.

Najboljše rastišče

bazilika

Za večino vrst bazilike je priporočljivo zelo sončno mesto. Genovska bazilika in veliko sort z rdečimi listi so tam izpostavljene ožigu od sonca. To velja predvsem takrat, ko se preveč nenadno preselijo z okenske police ali rastlinjaka na prosto. Sredi poletja izpari na žgočem opoldanskem soncu veliko vode.

Pomoč: posadite jih na vrtu med višjo zelenjavo ali zelišča, na balkonu jih morebiti zasenčite. Tudi domnevna skromnost se v praksi ni potrdila. Rastline bazilike, ki jim primanjkuje hrane in vode, pogosto razvijejo trde in koničaste liste, pekoče kot poper.

bazilika

Enoletno baziliko zlahka vzgajate v loncih. Semena le rahlo pritisnite (svetlokalivke) in tanko potrosite z zemljo. Enakomerno vlažite, dokler se ne pojavijo srčasti klični listi

bazilika

Enoletna bazilika, ki jo vzgajamo na plošči z lončki, uspeva poleti tudi na prostem, na primer na gredi s paradižnikom. Šope 2–3 rastlinic posadite tako globoko, kot so stale v posodi za vzgojo. Razdalja med rastlinami: 20–25 cm.

Najbolj slastne sorte

bazilika

'Green Super Globe' zraste le 30 centimetrov visoko in tvori kompaktne šope, zato je idealna za balkonska korita ali lonce. Listi teknejo na pici in v solati.

bazilika

'Harlekin' ima zelene, vzdolž listne žile škrlatno rdeče lisaste liste s sladko-aromatičnim okusom. Rastline so odporne proti plesnobi.

bazilika

'Green Fortune' žari sveže zeleno in sredi poletja preseneča z rožnato rdečimi cvetnimi svečami.

bazilika

'Pesto Perpetuo' ne tvori cvetov in jo je mogoče razmnoževati le s potaknjenci. Nasvet: zelo okrasni belo obrobljeni listi teknejo v omakah za testenine in seveda kot pesto.

bazilika

'Pourpre Lucie' zraste približno 40 cm visoko in prinese s temno rdečimi listi pravo noto v francosko-sredozemsko kuhinjo.

bazilika

Visoko debelce je atrakcija zeliščne grede ali kot posodovka na terasi. Sorte, kot je 'African Blue', so najbolj primerne za to, vzgoja pa zahteva nekaj potrpljenja.

Moj lepi vrt - JUNIJ 2015

Članek je objavljen v reviji
Moj lepi vrt - JUNIJ 2015