O božičnih zvezdah ste v dneh okrog božiča in novega leta lahko prebrali marsikaj. Od tega, da so doma iz Mehike, do tega, da je to ena najbolj priljubljenih sobnih rastlin.

To je res, tako kot je res, da je to v toplih predelih sveta kar mogočna grmovnica. Predstavljajte si v stanovanju tri do štiri metre visoko božično zvezdo. V naših razmerah jo imamo lahko na prostem le kratek čas, in sicer od konca maja pa do septembra, potem pa jo je treba preseliti na toplo.

Po končanem cvetenju, ko drobni cvetovi sredi barvitih braktej odcvetijo, se začne tudi počasno sušenje lepo obarvanih ovršnih listov. Kdaj se bo to začelo, pa ni odvisno od sorte, temveč od nas samih. Nekatere zvezde izgubijo liste še pred novim letom, druge pa so lepe še na začetku poletja. Ker večina ljubiteljev želi imeti lepo rastlino čim dalj, si poglejmo, na kaj moramo biti še posebno pozorni.

Zelo pomemben je že nakup božične zvezde. Če je zunaj hladno, je takrat ne bomo kupili. Prav tako je ne bomo kupili v trgovini ali vrtnem centru, kjer jih imajo postavljene tik ob vratih, saj so se te že prehladile in jim običajno ni več pomoči.

Ko jo kupimo, jo moramo dobro zaviti s papirjem, tudi če jo bomo nesli samo nekaj metrov do avtomobila. Nato pa jo moramo odpeljati naravnost domov, ne da bi se kje ustavili, pa čeprav le za trenutek.

Ko jo prinesemo domov, jo postavimo na svetlo mesto, kjer naj bo temperatura najmanj 16 stopinj Celzija. V bližini naj ne bo grelnih teles, kot so peči in radiatorji.  Idealna temperatura je med 16 in 20 stopinjami Celzija. Zalivamo jo z mehko vodo, ki naj bo prav tako ogreta na sobno temperaturo. Pri tem pazimo, da v podstavku ali okrasnem lončku ne stoji voda. Lahko pa postavimo v njeno bližino posodo z vodo, da izhlapeva v njeno okolico.

Po končanem cvetenju, ko postane rastlina čez čas neugledna, jo veliko ljudi preprosto zavrže, češ saj je končala svoje poslanstvo. Pravi ljubitelji pa je ne morejo kar tako pozabiti, zato jo želijo obdržati za prihodnje leto. To je popolnoma preprosto. Rastlino obrežemo, da ji pustimo le tri do pet vrhov, in prihodnjo zimo bo spet imela lepe velike brakteje. Če pustimo več vrhov, bo rastlina sicer gostejša, brakteje pa bodo majhne. V domači sobi namreč nimamo takšnih pogojev, kot jih ima vrtnar v rastlinjaku, kjer lahko uravnava tako temperaturo kot zračno vlago.

Ko smo rastlino obrezali, jo tudi presadimo, da ji zagotovimo nov prostor za rast korenin in nove hranilne snovi.

Omenil sem že, da je rastlina lahko v času od konca maja pa do septembra zunaj na prostem. Redno jo zalivamo in dognojujemo. Jeseni pa jo prenesemo na toplo, takoj ko se nočne temperature spustijo pod 15 stopinj Celzija. Seveda bodo vaše zvezde, ki jih boste tako obdržali, v večini primerov zacvetele šele po novem letu. Za božično-novoletne praznike pa si boste nabavili novo rastlino.

Pripravil: Slavko Zgonec

Moj lepi vrt - DECEMBER 2013

Članek je objavljen v reviji
Moj lepi vrt - DECEMBER 2013