Novejše sorte brokolija, ki jih večinoma pridelujejo za prodajo, razvijejo debel glavni popek, zato pa le nekaj stranskih poganjkov. Tradicionalne sorte brokolija tvorijo bistveno več stranskih brstov.

Optična obogatitev na gredi je tako imenovan brstični brokoli 'Santee' z vijoličastimi stranskimi poganjki. Poleg tega je zelo blagega okusa. Na vrtu je zelenjavo mogoče obirati od zgodnjega poletja do jeseni. Steblo, ki je podobno belušem, prav tako uporabite.

Predvzgojiti in posaditi

Na začetku aprila brokoli posejte v majhne lonce premera pribl. 5 cm v humusno zemljo za vzgojo po možnosti brez šote. Optimalna temperatura za klitje: 15–20 °C. Sadike posadite na prosto, brž ko se pojavijo 3–4 listi. Večje rastline se slabše prirastejo.

brokoli

Maja lahko sejete neposredno na gredo (razdalja med vrstami 50 cm) in pozneje pikirate na pravilno sadilno razdaljo 40 cm. Da se zelenjava, ki potrebuje veliko hranilnih snovi, hitro razvije in tvori veliko stranskih brstov, približno šest tednov po sajenju oziroma od začetka tvorbe popkov vdelajte gnojilo za zelenjavo v zemljo.

Nasvet: kot prva pomoč pri zastoju rasti pomaga zalivanje s hitro delujočim organskim tekočim gnojilom ali koprivina gnojnica, ki jo pripravite sami.

Moj lepi vrt - APRIL 2014

Članek je objavljen v reviji
Moj lepi vrt - APRIL 2014