Ko se poletje poslovi, jesenski plodovi dosežejo vrhunec.

Rdeča pesa, koleraba, redkvice in redkosti, kot je trebelje, pridejo sveže z grede.

Pojem 'gomoljasta zelenjava' so uvedli v trgovinah z živili. Botaniki razlikujejo med stebli, repami in koreninami. Vendar za vrt in kuhinjo to ni tako pomembno. Ko dnevi počasi postajajo hladnejši, napoči čas za veliko vrst in sort.

Rdeča pesa je večinoma obarvana temno rdeče od lupine do mesa. Tako je zaradi visokega deleža rdeče-vijoličastih barvil. Pripisujejo jim, da znižujejo holesterol in da pozitivno vplivajo na vid ponoči, vendar strokovnjaki za prehrano njihovo bio razpoložljivost uvrščajo nizko. Tudi zaradi tega naj bi se pri nakupu semen ali zelenjave mirno ozirali po rumenih ali belo-rožnato prečno črtastih različicah. Spreminjanje barv je mikavno, tudi okus je odvisno od sorte manj zemeljski, zato pa pogosto rahlo sladkast.

Repe so bile zaradi spomina na čase lakote po vojni, v katerih so krmne repe ali kolerabe določale zimski jedilnik, dolgo tabu. Danes tudi vrhunski gastronomi znova odkrivajo sočne repe ali jesenske repe. Gomolji rastejo pol nad zemljo in pol pod njo ter od spomladanske ali jesenske setve do pobiranja potrebujejo le 6–8 tednov. Surovo naribane imajo okus kot blage poletne redkve, v Franciji imajo radi rahlo gorčični okus v toplih zelenjavnih jedeh in enolončnicah.

Da sta kolerabica in koleraba v sorodu, se vidi že po imenu. Do kilogram težke jesenske kolerabice po velikosti in obliki spominjajo na robustno sorodstvo in tako kot prave repe jih sadimo junija in julija ter pobiramo od septembra. V kuhinji se vsa podobnost konča. Bio sorte, kot je 'Dyna' ali 'Blaril', imajo nežno meso s finim okusom, ki nič ne spominja na kapusnice.

Pri gomoljastem koromaču se sladokusci delijo v dva tabora, okus po janežu mnoge spomina na čaj za prebavo ali bonbone proti kašlju. V nasprotju s korenskim koromačem je zelenjavni koromač, ki tvori gomolje, pri tem lepo zadržan. Za pridelovanje od pomladi do zgodnjega poletja so primerne le sorte, ki ne poženejo v glave in kakšna je 'Fino', od sredine junija uspevajo pri nas tudi tradicionalne sorte, kot je 'Sirio'.

Ker koromač hitro tvori dolgo srčno korenino in ga je težko presaditi, ga je najbolje sejati neposredno na gredo. Razlog, da se navadimo na nežno fino zelenjavo, je dejstvo, da sveže pobrani gomolji vsebujejo dvakrat toliko vitamina C kot pomaranče! Če vrste od konca meseca pokrijemo s kopreno tako kot tudi pri jesenski kolerabi in drugi zelenjavi, si prihranimo skladiščenje in jo lahko še veliko tednov jemo neposredno z grede.

Nasveti za vzgojo trebelja

Trebelj

Ko gre za kulinarično vrednost, ni nobenega dvoma o slovesu trebelja. Žal delikatesne zelenjave ni lahko vzgajati:

  • Seme je kaljivo le kratek čas, zato je najbolje, da uporabite sveža semena, ki ste jih pridobili poleti.
  • Sejte od začetka septembra do decembra. Trebelji so mrzlokalivke, vendar po setvi potrebujejo nekaj dni brez mraza, da nabreknejo, in potem brez težav prezimijo na prostem.
  • Sejte na gredo v vrste z razdaljo 30 cm. Trebelji kalijo počasi tako kot mnoge kobulnice. Zaznamovalna setev, na primer z redkvicami, olajša okopavanje in pobiranje plevela. V primeru težav s polži priporočamo setev v plošče z lončki.
  • Topla in sončna pomlad poskrbi za debele repice. Tla naj bodo nenehno vlažna. Pobirajte jih od junija, poln okus pa imajo repice, ki jih poberete jeseni.

Idealno za bio vrt

Bio gojitelji stavijo na odporne sorte z veliko okusa. Bekam rumena in rdeča gomoljasta zelenjava ponuja spremembo na gredi in krožniku.

koromač

Gomoljasti koromač 'Sirio' je preizkušena sorta za sejanje po sredini junija. Zeleno-beli mesnati listi so užitni surovi ali nežno dušeni. Nasvet: plast mulča iz slame podaljša čas obiranja.

rumena pesa

Rumena pesa je bolj blagega okusa kot povsem rdeče obarvane sorte. Namesto temnih rastlinskih barvil (antociani) je veliko oranžnega betakarotena. Uživajte sorto 'Burpees Golden' na plošči s surovo zelenjavo, obogateno z limoninim prelivom.

pesa

Rdeča pesa 'Forono' opozarja nase z valjastimi repami, ki jih za karpačo ali gratin lahko narežemo na enako velike rezine.

koleraba

Kolerabo 'Dyna', svetlo modra jesenska sorta, lahko dobro skladiščimo in tvori v vlažni zemlji velike gomolje z nežnim mesom.

zelena

Zelena 'Iram' izvira iz Francije. Gomolji ostanejo manjši, vendar so zelo aromatični. Lepo za pobiranje zelene v šopih, na primer za južno zelenje!

rdeča pesa

Okrogli gomolji s temno rdečim, sladkim mesom odlikuje biodinamično sorto 'Jannis'. Nasvet: posejte jo nekoliko gosteje in del gomoljev zaužijte mlade.

Moj lepi vrt - SEPTEMBER 2014

Članek je objavljen v reviji
Moj lepi vrt - SEPTEMBER 2014