Če ste v prejšnjih tednih vse rastne dejavnike, kot so svetloba, toplota, voda in hranilne snovi, optimalno nastavili, lahko obirate paradižnik v rastlinjaku. Načeloma velja, da ima pri večji razdalji med rastlinami (optimalno je 2,5 rastline/m²) vsak paradižnikov grm več svetlobe za fotosintezo. Vsebnost sladkorja in s tem okus plodov se povečujeta.

Plodovi naj ne dozorijo povsem

Kar zadeva vreme v sezoni, se poleti vsebnost kislin in obstojnost zmanjšujeta, vsebnost sladkorja pa narašča. Paradižniki so posebno aromatični pri temperaturi zraka med 18 in 23° C. Preostale plodove je najbolje skladiščiti pri sobni temperaturi.

paradižnik

Solatne kumarice zrastejo že dva tedna po cvetenju. Pri zreli kumarici je lupina gladka in enakomerno zelena. Ko se pokažejo prva svetla mesta, je plod prezrel. Kumarične vitice so zelo občutljive, zato kumarice obirajte s peclji. Bolje je, da pecelj odrežete z nožem ali škarjami.

kumare

Moj lepi vrt - AVGUST 2013

Članek je objavljen v reviji
Moj lepi vrt - AVGUST 2013