Solato iz rastlinjaka lahko kupimo tudi pozimi, zato je vzgoja glavnate solate za pomlad, ki je odporna proti zmrzali, skoraj utonila v po­zabo. Pobudam, kot je VEN (Združenje za ohranitev raznovrstnosti uporabnih rastlin), gre zasluga, da so nekatere dragocene sorte za vrt znova prišle v ospredje.

Glave, ki so odporne proti mrazu

Masleno nežna sorta 'Forellensalat' razvije glave z rdeče lisastimi listi in majhno, vendar kompaktno in nežno srčiko.

'Merveille des quatres saisons', v prodajalnah tudi z imenom 'Wun­der der vier Jahreszeiten' je zgodovinska sorta, ki izvira iz Francije. Po navadi jo sadimo od pomladi do jeseni, vendar se je obnesla tudi med vzgojo pozimi.

'Baquieu' tvori le majhne glave, vendar jo je mogoče rezati zelo zgodaj in daje hrustljave liste z rahlim okusom po orehih.

'Waldor' velja za eno najboljših zimskih sort in je primerna za grobe lege. Sejemo jo med koncem avgusta in začetkom septembra neposredno na gredo ali v majhne lonce z zemljo za vzgojo brez klic.

Predvzgojene solate sadimo oktobra na gredo. Za prezimitev je odločilno, da se rastline hitro ukoreninijo. Drugače kot običajno solatne sadike sadimo globlje, tako da je koreninska gruda pokrita z zemljo za širino prsta (sadilna razdalja 30 x 30 cm). Če sejete solato neposredno na gredo, jo zredčite spomladi, kajti gostejše rastlinice bolje varujejo druga drugo pred nizkimi temperaturami. Konec decembra solatno gredo zaščitite pred pozebo na golo s kopreno.

Moj lepi vrt - SEPTEMBER 2013

Članek je objavljen v reviji
Moj lepi vrt - SEPTEMBER 2013