Spremenite svojo teraso v cvetni raj! Lepe poletne rože so popolna izbira za zasaditev velikih in majhnih posod.

Enoletnice z veselo-pisanimi cvetovi so pravi klasiki na naših vrtovih. Cinije se spomladi zlahka posejejo in z malo nege cvetijo od junija do jeseni – šele mraz ustavi njihovo neutrudljivo vnemo. Zato niso privlačne le na gredi, ampak tudi v posodah na terasi ali balkonu.

Predvsem nizke sorte so primerne za lonce in korita. Za visoke posode so na voljo tudi primerki z dolgimi stebli. Če spomladi niste utegnili predvzgojiti rastline, lahko zdaj kupite cvetoče cinije najlepših barv na mnogih sejmih ali v vrtnih centrih. Spekter sega od majhnih, preprostih cvetnih zvezd do gosto vrstnatih, skoraj kroglastih primerkov, ki na prvi pogled spominjajo na pomponske dalije.

Primerne zasaditve dobimo že, če posadimo skupaj dve sorti cinij z različno barvo cvetov. Kot spremljevalke so primerne druge poletne rože. Za podeželski pridih izberite na primer ognjiče in regrat. Nežni cvetovi kozmej na dolgih steblih smejo lebdeti nad cinijami v velikih posodah. Če imate radi slikovite stvari, izberite spremljevalce, ki se tako kot viseča verbena nagibajo čez rob lonca. Za naravno očarljivost skrbijo okrasne trave, predvsem filigranska bodalica.

Vse bolj priljubljene postajajo kombinacije poletnih rož z začimbnicami. Tudi cinije so zelo lepe s timijanovimi blazinicami, vijoličasto sivko ali sivo-zelenim listjem kuhinjskega žajblja.

Na kratko o negi za čudovite cinije

Cinije, ki izvirajo iz Srednje Amerike, so robustne poletne rože, ki jih pri nas vzgajamo kot enoletnice.

Z malo nege se jih lahko veselimo veliko tednov. Le v toplem, vlažnem poletju lahko včasih povzroča težave plesnoba. Načeloma naj bi rastlinam priskrbeli sončno mesto, zaščiteno pred vetrom.

Ker neutrudljivo tvorijo nove popke, je pomembno, da jih redno oskrbujemo z novimi hranilnimi snovmi, na primer z organskim tekočim gnojilom, ki ga po navodilih damo v vodo za zalivanje. Če odcvetele dele sproti izrežemo, so rastline lepše in jih spodbudimo k tvorbi novih popkov. Enak učinek je, če odrežemo nekaj cvetnih stebel za vazo.

Najlepše sorte za balkon ali teraso

cinija

'Zahara Starlight Rose' cveti dvobarvno belo in rožnato. Ozkolistna cinija (Zinnia angustifolia) zraste 40 cm visoko.

cinije

Prijatelji rož uporabijo vsako prosto mesto na terasi za svoje gojence v loncih. Držala za lonce na steni iz filigranskega žičnatega prepleta so dobra zamisel.

cinije

Posrečena kombinacija okrasnih in uporabnih rastlin: košara s feferoni, timijanom, žajbljem, krvavo kislico in cinijami.

oranžne cinije

Le 20 cm visoka 'Profusion Fire' ima veliko cvetov v ognjeni oranžni in je robustna tudi v vlažnem vremenu.

vijolične cinije

Za velike posode je primerna 90 cm visoka 'Purple Prince'. Dobro jo lahko kombinirate s perjanko (Pennisetum) in pajkovko (Cleome).

cinije

Cinije spadajo med stalne gostje na podeželskem vrtu – če ne na gredi, potem v lesenem koritu. Temno vijoličasta sivka je lep kontrast k rožnatim cvetovom.

rdeče cinije

Za parado vzdolž ograje iz leskovih vej so cinije, ki jih lahko vzgojite sami, posajene posamezno ali v dvoje v glinene lonce.

rumene cinije

Cvetovi sorte 'Profusion Yellow' učinkujejo kot majhna rumena sonca.

Moj lepi vrt - JUNIJ 2015

Članek je objavljen v reviji
Moj lepi vrt - JUNIJ 2015