Ko na gredah bujno cveti, smemo odrezati nekaj cvetnih stebel tudi za vazo. Rožnata, kremno bela, vijoličasta in sinje modra kombinacija učinkujejo nežno in lahno.

Potonike zdržijo do dva tedna. Odrežite stebla s posameznimi popki, ki že kažejo barvo. Njihovi spremljevalci: trave in bele zvončnice.

vijoličasta krvnomočnica

Vijoličasta krvomočnica in zvončnica sta nebeška dvojica v barvi svetlega španskega bezga, dopolnjujejo jih posamezne bilke in sveže zelen list praproti. Za priljubljeno podeželsko očarljivost skrbi kangla za mleko z bolšjega trga.

vrtnica, baldrijan

S sladkim vonjem očara cvetni oblak iz vrtnice rambler in baldrijana.

kozmej, palhtica, hortenzije, grašica

Preprosto in lepo: majhen poletni šopek iz kozmej, plahtice, grašic ter cvetov hortenzij in vrtnic.

šopek, slezenovec

Ostrolistni slezenovec (Malva alcea) in cikorija (Cichorium intybus) odpreta svoje popke od junija do septembra. Čarobna dvojica kaže svojo očarljivost v preprostih majhnih kozarcih.

vrtnice, peščenica, cinije,

V trebušasti vazi iz kamenine lahko vrtnice, peščenico, cinije, vzhodno črniko, dišečo grašico, njivski mošnjak in plahtico kar najlepše aranžirate na vrtni mizi.

vrtnice, srobot, modri grintavci in beli cvetovi skobotovca

Majhen šopek z velikim učinkom: vrtnice, srobot, modri grintavci in beli cvetovi skobotovca stojijo tesno drug ob drugem. Vmes se blešči rumeno zelena barva plahtice.

šopek, cvetovi

Tako se posreči polnilo: košaro iz oblancev obložite s folijo in postavite vanjo mokro gobo. Vrtnice, slezenovec in bezeg potisnite vanjo s steblom.

divje rože, šopek

Divje rože, kot so gadovec, travniške trave in regačica, so videti naravno in se izvrstno ujemajo z modrim in belim emajliranim vrčem.

šopek vrtnic

Polvrstnati cvetov v lepo prelivajočih se mareličnih odtenkih so odrezani z miniaturne grmaste vrtnice 'Cubana'.

šopek bezgovih cvetov

Šopek iz bezgovih cvetov, nageljnov in vijoličaste plamenke razširja omamno aromo iz sladkih in trpko-aromatičnih not. Kangla za mleko je postala vaza.

šopek, cvetovi

Koper je priljubljena začimbnica. Njegovi rumeno zeleni cvetni kobuli so lepi tudi v cvetličnih šopkih, kajti na dišeče-zračni način skrbijo za polnost – na primer kot filigranski spremljevalci plamenke v kozarcu za vlaganje.

Moj lepi vrt - JUNIJ 2015

Članek je objavljen v reviji
Moj lepi vrt - JUNIJ 2015