Ni nujno, da so si nostalgični pridih in najsodobnejše metode proizvodnje pri razmnoževanju rastlin v nasprotju – vsekakor ne v vrtnariji piccoplant.

Maj brez sladkega vonja španskega bezga? Nepojmljivo – vsekakor za Elke Haase, ki navdušeno pripoveduje, ko obiskovalca vodi po zemljišču vrtnarije piccoplant v Oldenburgu. Najpozneje v tako imenovanem prebivališču matične rastline med rožnatimi vrstnatimi cvetovi španskega bezga 'Addi Tisch­ler' ali svetlo vijoličastimi lati sorte 'President Lincoln' je s svojim navdušenjem okužila vsakogar.

11Velika strast Elke Haase, poslovodje vrtnarije piccoplant iz Oldenburga, so stare sorte španskega bezga. Zaradi njenega navdušenja rastejo skoraj pozabljene lepotice znova na naših vrtovih.

Diplomirana biologinja s svojo ekipo z mikrorazmnoževanjem proizvaja letno do šest milijonov sadik, med njimi tudi rododendrone in bambus. Vendar njena strast velja cvetočim grmom s pridihom nostalgije. Posebno so jo navdušile stare sorte žlahtnega španskega bezga (hibridi Syringa vulgaris), kot so 'Mme Lemoine', 'Montaigne' in 'Michel Buchner', ki jih je Victor Lemoi­ne vzgojil v 19. in na začetku 20. stoletja.

Tudi nove sorte, na primer 'Blue Skies' iz ZDA, je mogoče najti pri piccoplantu, kajti šteje lepota cvetnih lati. "Imamo več kot tri tisoč sort," pravi Elke Haase, "del teh pa je še v preizkusnem obdobju." Tudi manj znane različice hijacintnega španskega bezga (Syringa x hyacinthiflora), ki cvetijo konec aprila, in kanadskega španskega bezga (Syringa x prestoniae) spadajo k repertoarju. S tremi do štirimi metri praviloma niso tako visoke kot žlahtni španski bezeg.

Elke Haase zaradi navdušenja za zgodovinske sorte redno potuje v tujino, predvsem v Vzhodno Evropo. "V Rusiji gojijo sorte, ki so pri nas malo znane," pravi. Kremno bela 'Beauty of Moscow' ima zdaj stalno mesto v ponudbi. Najnovejša pridobitev Elke Haase je 'Krasnaya Moskva' ('Lepa Moskva') v redki temni škrlatni barvi. Vsi ljubitelji španskega bezga se že zdaj lahko veselijo, da jih bodo tudi prihodnje leto čakala nova sladko dišeča presenečenja.

Skušnjava za oči in nos

Barva cvetov ameriške vrstnate sorte 'Addie Tischler' variira med svetlo in temno rožnato.

1

'Beauty of Moscow' ima najprej rožnate popke, ki se odprejo v vrstnate bele cvetove.

2

Najbolj priljubljena sorta španskega bezga v Združenih državah Amerike se imenuje 'President Lincoln'. Svetlo vijoličasto cvetoči grm  iz leta 1916 si je zaslužil mesto tudi na naših vrtovih.

3

Sorto 'Mme Lemoine' iz leta 1890 odlikuje posebno intenziven vonj. Poleg tega je bila prva bela vrstnata sorta. Francoski gojitelj Victor Lemoine jo je poimenoval po svoji ženi Marie.

4

'Michel Buchner' je prav tako stara sorta pomembnega gojitelja Lemoina. Cvetovi barve sivke so vrstnati.

5

Kanadski španski bezeg (Syringa x prestoniae 'Hiawatha') odlikujejo dolge lati z majhnimi nevrstnatimi cvetovi, ki tako kot pri žlahtnem španskem bezgu dišijo čudovito.

6

Čarovnija okusa - MAJ 2013

Članek je objavljen v reviji
Čarovnija okusa - MAJ 2013

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.