Družina Sommeregger je z veliko pionirskega duha svoje zemljišče na avstrijskem Gradiščanskem spremenila v pester vrt. Na rožnem vrtu raste več kot 70 sort.

William Shakespeare 2000', 'Emanuel' ali 'Harlow Carr' se imenujejo glavni igralci na rožnem vrtu Marie Sommeregger. "Takšno vrtnico – kraljico grede – je treba božati," pravi ljubiteljska vrtnarica. Zato se grmi izmenjujejo s sivko, barvilno pasjo kamilico, materino dušico, volnatim čišljakom in peruniko.

Maria Sommeregger je na 500 kvadratnih metrih uredila očarljiv rožni vrt z več kot 70 sortami. Vendar je kraljestvo družine Sommeregger je še veliko večje: v Güssingu na avstrijskem Gradiščanskem so na 4.000 kvadratnih metrih nastali ribnik, vrt s travami, različne grede s trajnicami, sredozemski zeliščni vrt, kmečki vrt in začaran senčni vrt. V vsakem letnem času se drugi del kaže z najlepše plati: spomladi cvetijo žive meje in sadna drevesa, v vročih poletnih dneh je idealen prostor na senčnem vrtu in jeseni žarijo cvetovi trav ob ribniku na soncu. Rožni vrt je trenutno najljubši kraj Marie Sommeregger.

vrt

Grede je uredila kot sliko, harmonično prelivanje barv določa podobo: "Lani sem naročila vrtnico lososove barve, ki se je izkazala za rožnato. Ob rumeni vrtnici je nisem mogla pustiti." Tako se je morala preseliti že marsikatera vrtnica.

Maria Sommeregger nima najljubše sorte: "To je tako, kot ko sprašujejo po najljubšem otroku. Ni ga! Ena vrtnica je lepša od druge, vse jih imam rada." Vendar ni povsem tako, kajti ko ena sorta preveč boleha in se niti po nekaj letih ne razvija dobro, jo zamenja. Večkrat nagrajene nemške vrtnice niso mogle prepričati Marie Sommeregger: "Večina jih je zapustila moj vrt." Maria Sommeregger veliko bolj prisega na vrtnice angleškega gojitelja Davida Austina.

vrt

Ceni njihovo neutrudljivo cvetenje, prelivanje barv od popka do pocvitanja, lepe liste in sposobnost, da se same čistijo. Za Mario Sommeregger je skoraj najpomembnejši vonj, kajti vrtnica, ki ne diši, ni vrtnica. Zdi se, da podnebje na Gradiščanskem ustreza angleškim sortam. Večinoma so dvakrat večje, kot je zapisano v katalogu. V dobrih tleh za vrtnice tiči veliko dela: družina Sommeregger je morala zemljišče prekopati meter globoko in tla pomešati s peskom, humusom in aktivatorjem za tla.

Kajti tam, kjer danes zeleni in cveti, sta bila nekoč močvirno območje in majhen železniški nasip. Vrt še daleč ni dokončan, šele spomladi je Maria Sommeregger del cvetličnega travnika spremenila v prerijsko gredo. Zdaj mora čakati, da se trave in trajnice popolnoma razvijejo. Do takrat bo zagotovo našla nov projekt.

Vrt na pogled
  • 4 .000 kvadratnih metrov, od tega 500 kvadratnih metrov rožnega vrta.
  • Tukaj raste več kot 70 različnih rožnih sort.
Moj lepi vrt - JULIJ 2014

Članek je objavljen v reviji
Moj lepi vrt - JULIJ 2014