Izberite stare slovenske sorte in uživajte v okusnem in aromatičnem pridelku – kot nekoč. Pod blagovno znamko SPAR Kot nekoč so vam na voljo semena, semenski krompir in zdaj tudi sadike paradižnika in paprike slovenskih avtohtonih in udomačenih sort.

Na vrsti so plodovke

Konec aprila in začetek maja je čas presajanja sadik paradižnika in paprike na prosto. Ponudba sadik je pri nas iz leta v leto večja in v širokem naboru sort se je včasih kar težko znajti. Zato vam v nadaljevanju na kratko predstavljamo nekaj naših starih sort, ki jim preprosto morate najti prostor na svojem vrtu.Od  21. aprila si v trgovinah Spar in Interspar zagotovite v Sloveniji vzgojene sadike teh priljubljenih sort paradižnika in paprike.

Ujemite dneve sadik SPAR Kot nekoč! Od 21. aprila so v vseh trgovinah Interspar in večjih trgovinah Spar na voljo v Sloveniji vzgojene sadike slovenskih avtohtonih in udomačenih sort paradižnika ter paprike.

Omake so izvrstne s paradižnikom val

Val je izboljšana različica volovskega srca, avtohtone slovenske sorte, ki jo vsi poznamo. Plodovi so značilne srčaste oblike, rožnato rdeče barve in izrazito mesnati. Ker imajo zelo malo semen in se pri kuhanju lepo razpustijo, se odlično obnesejo za pripravo omak.

Val je domača sorta paradižnika volovsko srce. Odličen je za pripravo okusnih paradižnikovih omak.

Novosadski jabučar navdušuje s svežino

Paradižnik novosadski jabučar je stari prebivalec slovenskih vrtov. Razmeroma odporna sorta paradižnika ima ploščato okrogle plodove, ki so izredno dobrega, rahlo kislega okusa. Najraje ga imamo svežega, še posebej v solati z bučnim oljem.

Za vlaganje je neprekosljiva botinska rumena paprika

Botinska rumena paprika je odlična za svežo rabo in vlaganje. Zaradi oblike plodov ji pravimo paradižnikova paprika. V kis jo vlagamo očiščeno ali celo, s semeni. Kuhana ne postane mehka, zato se odlično obnese tudi za polnjene paprike.

Paprika sivrija je tankega mesa, a bogatega okusa

Za svežo rabo priporočamo papriko sivrija. To je zelo rodna paprika. Njeni podolgovati zeleni in rdeči plodovi so nam na voljo skoraj celo poletje in še zgodaj jeseni. Njeno meso je sladkasto in ima močan okus po papriki, saj papriko sivrijo uživamo že zeleno.

Najpomembnejša pravila za presajanje paradižnika in paprike:

Nikoli ne sadimo v sončni pripeki. Raje počakajte na večer.

Paradižnik in paprika imata sposobnost, da iz stebla razvijeta dodatne korenine. Zato ju sadimo globoko, vse do prvih listov sadike.

Da pri sajenju ne poškodujemo korenin sadik, najprej postavimo oporo, šele potem ob njo         posadimo sadiko.

Pazimo na razdaljo med rastlinami. Za paradižnik vsaj 70 cm, za papriko pa 40 do 50 cm.

Ne pozabimo na dobre sosede: ob paradižniku naj rastejo čebula, česen in bazilika, v bližini     paprike pa naj cvetita ognjič in žametnica. Več o dobrih sosedih si oglejteTUKAJ.

Ali veste ...

- da paradižnik obiramo samo takrat, ko so rastline suhe, da ne širimo bolezni?

- da se plodovi paradižnika barvajo le, kadar so temperature 16 °C ali višje?

- da feferoni postanejo bolj pekoči, če rastejo bolj na soncu?

- da je paprika izredno bogat vir vitamina C v naši prehrani?