Veselje s cvetovi šmarne hrušice, leskovca ali okrasne češnje je veliko že pri samostojnem nastopu, lepa podrast pa jo še stopnjuje.

Z vsakim dnem, s katerim je pomlad vse bliže, se povečuje hrepenenje po svežem zelenju in pisanih cvetovih. Lepa možnost, da na vrtu že zgodaj poskrbite za veliko barve, so spomladanski grmi, ki jih kombinirate s trajnicami, čebulnicami in enoletnicami, ki cvetijo hkrati ali celo nekoliko prej.

Sajenje v območju korenin ni vedno preprosto. Starejši grmi imajo pogosto že gosto polst, v katero je mogoče prodreti le s stabilno lopato. Nato je treba novince redno zalivati zaradi velike konkurence.

Medtem ko dodatna zasaditev ne povzroča težav robustnim grmom, kot sta šmarna hrušica in forsitija, je treba biti pri zvezdasti magnoliji (Magnolia stellata) – tako kot pri vseh drugih magnolijah – zelo previden, kajti njihove korenine so zelo občutljive. Namesto kratkotrajnih spomladanskih cvetnic naj bi pod magnolije posadili dolgotrajne trajnice ali čebulnice.

Alternativo za sezonske cvetnice, kot so blazinaste primule, ponujata na primer visoki jeglič (Primula elatior) in jeglič (Primula rosea), namesto spominčic (Myosotis sylvatica) bi lahko cvetela vzdržljiva kavkaška spominčica (Brunnera macrophylla) ali vrtna mačeha (Omphalodes verna). Od čebulnic so primerne hrušice (Muscari botryoides), ker sadilno mesto skoraj vse leto prekrivajo s temno zelenimi, travam podobnimi listi.

Za barve cvetov velja: čista rdeča je bila nekoč. Danes gre trend k zadržanim mešanim odtenkom, kot so škrlatna, vijoličasta in svetlo modra – v kombinaciji z belo ali tudi s svetlo rumeno. Te barve seveda lahko najdemo pri rogatih vijolicah in mačehah, vendar tudi pri trajnicah, kot so okrogla primula, petelinček (Corydalis), teloh in od aprila cvetoča nizka gozdna plamenka (Phlox divaricata). Iz izbora čebulic se ponujajo pritlikava perunika (Iris reticulata), snežna modrica in spomladanska vetrnica (Anemone blanda).

Moj lepi vrt - MAREC 2014

Članek je objavljen v reviji
Moj lepi vrt - MAREC 2014