Bele vrtnice prikupno in romantično razširjajo čarovnijo, ki se ji ni mogoče upreti, in temu primerno veliko med njimi jih ima v imenu besedo sneg. Bele vrtnice izžarevajo veselje z rumenimi prašniki v sredini cveta.

Rožne sorte z belimi cvetovi, kot so 'Schneeflocke', 'Schneekönigin' in 'Schneewittchen', povzročijo, da vrtovi, lastniki vrtov in sosedje zažarijo. Ne nazadnje so zaradi svojega prijaznega učinka najbolj primerne kot sprejemni odbor pred hišo, kot grm ali kot visoko debelce. Večkrat cvetoča sorta 'Schneewittchen' obstaja v obeh različicah. Dodatno jo ponujajo kot 'Climbing Schneewittchen' – torej kot vrtnico vzpenjavko. Požene 3 do 5 metrov dolge poganjke, tako da jo lahko potegnete vzdolž vrtne ograje. Enako velja za enkrat cvetočo sorto 'Snowflake', staro vrtnico, ki so jo vzgajali že leta 1922.

Prekrovne sorte 'Escimo', 'Schneekönigin' in 'Schneeflocke' so robustne ter omogočajo, da od konca junija do zmrzali okrasite cele gredne površine z belimi cvetovi ali pobrežja elegantno obvarujete pred zdrsom. Od leta 2011 poleg sorte 'Schneeflocke' obstaja tudi plezajoča različica 'Schneeflocke Plus'. Z dokaj majhno višino 2,50 metra je primerna za loke tako kot tudi angleška vrtnica vzpenjavka 'Snow Goose' (snežna gos).

Za nizke dišeče žive meje je primerna sorta 'Schnee-Eule', vrstnat, večkrat cvetoč japonski šipek (Rosa rugosa). Zraste približno pol metra visoko in prepriča tudi zaradi dobrega samočiščenja, torej samostojno odvrže ovenele cvetne liste.

Večkrat nagrajena gredna vrtnica 'Innocencia' je posajena v vrste prav tako čudovita. Višje dišeče žive meje lahko posadite z grmi sorte 'Schneewittchen' ter pocvitajočima grmastima vrtnicama 'Blanc Double de Coubert' in 'Nevada'. Poleti cvetita bujno in jeseni nekoliko slabše.

Simbolna moč belih vrtnic

bele vrtnice

Elegantno oblikovani cvetovi posredujejo različna sporočila: v poročnem šopku so simbol čistosti, nedolžnosti in zvestobe. Rože so tudi simbol novega začetka, zato so lepo darilo ob rojstvu ali krstu. Bele vrtnice so vpletene v žalne aranžmaje kot znamenje slovesa in ljubezni ob smrti. V rojstnodnevnih šopkih ali pripete na darila so lahko znamenje platonske ljubezni ali tihega hrepenenja, kar je popolnoma odvisno od prinašalca.

bele vrtnice

Okrog kipa cveti 60 do 100 cm visoka žlahtna vrtnica 'Polarstern'. Bela madronščica (Linaria purpurea 'Alba') spremlja grme od junija do septembra.