Figovec (Ficus carica) v loncu je treba že aprila iz zimskega prebivališča prenesti ven. Če dolgo čakate s tem in eksota odnesete ven šele maja, lahko izgubi dragoceni čas za rast, ki jih figovci potrebujejo za zorenje plodov.

V dneh, ko obstajaj nevarnost pozne zmrzali, rastline iz previdnosti čez noč postavite v hišo. Južna posodovka ostane vitalna in rodna, če aprila opravite spomladansko čiščenje.

Spomladanska vitalna kura spomladi

Ker figovci na splošno rastejo močno in v eni sezoni posodo prepletejo s koreninami, jih je treba presaditi vsako leto. Rastline spomladi posadite v večjo posodo z dobro zemljo za posodovke ali odrežite deset odstotkov koreninske grude in jo zapolnite z zemljo.

Od pomladi do jeseni Figovec prenese dnevne in obilne odmerke vode. V prodajalnah je veliko rodnih sort z okusnimi plodovi različnih barv, ki zorijo od poletja do pozne jeseni. Sorta Gustissimo® Twotimer obrodi dvakrat v sezoni in navdušuje s sladkimi plodovi, ki ne počijo niti v vlažnem vremenu.

Mlade stranske poganjke ob deblu lahko odstranimo. Po nekaj letih figovec razvije svojo slikovito rast.

figa mlada

markusSTROKOVNJAKOVO PRIPOROČILO

Markus Kobelt je gojitelj in lastnik švicarske drevesnice Lubera.

Tudi tiste sorte figovcev, ki so bolj odporne proti mrazu, prenesejo zmrzal šele ko imajo starejši les. Sveže posajena drevesa in grme je treba v prvih 2 do 4 letih pozimi zaščititi z izolirnim materialom.

Na vrtu lahko pobirate fige, ki so zrele za zaužitje, medtem ko morajo plodove, ki jih prodajajo v trgovinah, v državah gojiteljicah pobrati mnogo prezgodaj, da preživijo prevoz.

Naše vrtne fige so užitno zrele, ko se pokažejo fine vzdolžne razpoke, iz katerih že lahko priteče nekaj soka. Če vaš (mlad) figovec v mrzli zimi vendarle zmrzne, ne izgubite potrpljenja. V skoraj vseh primerih korenike znova poženejo, morda šele junija. Večina sorta za naše kraje obrodijo na lesu prejšnjega leta. Zato se svežim poganjkom splača zgodaj odrezati vrhove, da spodbudimo razvejitev in povečamo pridelek v prihodnjem letu.