Glineni skrilavec je zaradi naravne lepote in dolgotrajnosti idealen oblikovalski element. Skrilavec se izvrstno vključi v okolico, lahko pa ga uporabimo za zidove, stopnice, plošče za poti ali kot drobir.

Med sprehodom v nekaterih predelih Hochsauerlanda ali drugih delih Nemčije, bogatih s skrilavcem, je mogoče opaziti številne ploske kamne na tleh, ki preprečujejo, da bi travnike uporabljali za kaj drugega kot pašnike.

Sive kamnite plošče ležijo prijetno v roki, na mestu preloma se lesketajo svilnato in z očesom je mogoče prepoznati posamezne plasti, to je tipična skrilavost. Pomagajo nam slutiti zgodovino nastanka tako imenovanega glinenega skrilavca: pretežno se je tvoril v devonu (pred 400 do 350 milijoni let) pri gubanju gora iz glinenih plasti, ki so se odlagale v morsko blato. Njegova prepoznavna lastnost je odlična cepljivost v plošče različne debeline.

Plošče na poseben način določajo kraje predelov, bogatih s skrilavcem: hišne strehe in fasade so pokrite s sivo modrimi ploščami skrilavca ali oblečene z njimi, zloženi zidovi pa krasijo predhišne vrtove. Skrilavec je zaradi svojih lastnosti zelo priljubljen tudi v drugih pokrajinah.

Naravni kamen že dolgo ni skrivnost med oblikovalci vrtov. Zaradi barve dobro pristaja k sodobnemu slogu: obloga terase iz gladkih, žlahtno sivih plošč skrbi za primerno okolje in se nadaljuje kot obloga poti ali stopnic.

glineni skrilavec, stopnice

Plošče z nepravilno površino pridejo lepo do izraza na naravnih vrtovih, zidovi iz lomljencev v vseh sivih odtenkih skrbijo povsod za spremembo. Drobir iz skrilavca dobiva na veljavi na peščenih vrtovih in gredah. Majhne plošče iz skrilavca so zaželene kot tablice z imeni rastlin, ker je na njih mogoče dobro pisati s kredo ali belim svinčnikom – lastnost, ki so jo prej izkoriščali; v preteklih časih so table iz skrilavca s črtalnikom in gobico spadale v osnovno opremo vsakega šolarja.

glineni skrilavec, tablica

Do zdaj so zavajali izdelki iz 'umetnega skrilavca' – to so plošče iz umetne smole ali cementa s primesmi moke iz skrilavca. Poleg barve nimajo veliko skupnega z izvirnikom. Skrilavca, milijone let starega naravnega izdelka, do danes ni mogoče posnemati.

Moj lepi vrt - NOVEMBER 2013

Članek je objavljen v reviji
Moj lepi vrt - NOVEMBER 2013