Zaradi gostih žog, velikih lati in navidezno neskončno cvetenja se okrasnim grmom ne moremo upreti. Hortenzija poskrbi za pisan in živahen vrt.

Čudovito bujne kmečke hortenzije, ki se v romantičnih rožnatih, modrih in vijoličastih odtenkih prilegajo k hišnim stenam in zidovom – najpozneje po dopustu v Bretanji se ne moremo več upreti očarljivosti cvetočih grmov.

Vzdolž predalčnih hiš učinkujejo naravno in lepo, vendar je hortenzija že zdavnaj odložila sloves rastline kmečkih vrtov. Postala je zvezda sodobnih vrtov, na katerih med tratami in zimzelenimi gredami ni veliko cvetočih rastlin. Hortenzije dajejo barvo majhnim mestnim oazam in v loncu krasijo številne terase in balkone.

Cvetoče grme so vedno zelo cenili, vendar se morajo za današnjo veliko priljubljenost gotovo zahvaliti tudi sorti – in dobri prodaji – posebno dolgo cvetočih hortenzij 'Endless Summer'.

vrt

Vendar ne vzbujajo velike pozornost le žogasto cvetoče kmečke hortenzije, tudi tiste v obliki krožnika doživljajo preporod.

Stalno mesto so si poleg tega priborile bela žogasta hortenzija (Hydrangea arborescens 'Annabelle') in lataste hortenzije (Hydrangea paniculata). Med najbolj znane sorte te skupine gotovo spada zeleno belo cvetoča sorta 'Limelight', vendar izbor nezapletenih in zelo prezimnih grmov, ki dobro prenašajo obrezovanje, raste iz leta v leto. Med aktualnimi sortami navdušujejo predvsem cvetovi, ki se med pocvitanje, obarvajo nežno rožnato ali celo temno škrlatno. Nekatere novosti, kot sta 'Magical Fire' in 'Butterfly', vzbujajo pozornost celo z vonjem.

hortenzija

Prodor hortenzij je med drugim poskrbel za to, da je vse večje povpraševanje tudi po hrastovolistni hortenziji, ki je bila pred nekaj leti še nevpadljiva. Nova sorta 'Munchkin' – v angleščini pomeni škrat – zraste 90 cm visoko in je primerna tudi za majhne vrtove. Zaradi goste, kompaktne rasti bi bila tudi lepa rastlina za žive meje – vendar nekoliko potratna.

Hortenzije so najbolje razporejene kot cvetoč pozdrav poleg vrtnih vrat, na vodometu ali v ozadju grede s trajnicami ob predpostavki, da gre za polsenčno rastišče z rahlo vlažnimi tlemi. Za zaželene modre cvetove so nujno potrebna kisla tla z vrednostjo pH od 4 do 4,5. Če tega ni v naravi, pomaga posebno modro gnojilo.

Iz sobe na prosto

Vrtni centri in cvetličarji ponujajo kmečko hortenzijo (Hydrangea macrophylla) od januarja do avgusta kot sobno rastlino. Ker gre pri grmih za isto vrsto kot zunaj na vrtu, so praviloma prezimne. Cvetovi in popki so občutljivi za mraz. Zato počakajte do časa po ledenih možeh (sredi maja) – posebej pri hortenzijah, ki ste jih kupili na začetku leta –, preden jih posadite na prosto.

Cvetoče grme so namreč pred tem vzgajali v optimalno toplih rastlinjakih in so nato stali v ogrevanih bivalnih prostorih. Kmečke hortenzije, ki jih je aprila mogoče kupiti za vrt, pridejo iz hladnega rastlinjaka in prenesejo veliko. Vseeno potrebujejo dva, tri dni na presodnem mestu – in sicer v senci. Ne nazadnje še niso navajene na sončne žarke in se izpostavljajo nevarnosti, da dobijo ožig od sonca, kar je dobro razvidno na grdih rjavih robovih listov. To ni nič hudega, vendar zaradi izgube zelene listne površine zmanjšujejo rast.

Listi kažejo, kako občutljive so rastline: če so usnjati, so že dobro oboroženi, če pa so še mehki, jim mirno privoščite še nekaj časa v senci. Če ste lani pozno poleti kupili bujno cvetoči hortenzijo in jo pozneje posadili na prosto, e morda čudite, da letos ne cveti. Razloga za to je, da hortenzije že avgusta poženejo svoje cvetne popke za prihodnje poletje. Tega sveže cvetoča rastlina v loncu ni sposobna. Prihodnje leto se znova lahko veselite cvetov.