Sladke rdeče sadeže preprosto morate imeti radi. Tem bolj, če veste, kako preprosto jih je vzgajati v vsakršnih sadilnih posodah.

Jagode so skoraj vse leto naprodaj v trgovinah, vendar nič ne prekaša užitka ob uživanju v edinstvenem okusu pravkar pobranih sadežev, ki jih ogreje sonce. Junija lahko ta užitek posnemajo tudi tisti, ki nimajo vrta, ker obstajajo jagodni nasadi, kjer si lahko naberejo jagode kar sami. Vendar potem? Rodne sorte vrtnih jagod obrodijo do konca junija, nato jih ni več.

Pri trajnih sortah, kot je 'Camara', 'Cupido' ali 'Siskeep', sezono jagod lahko podaljšate do oktobra in za to ne potrebujete vrta, kajti te jagode uspevajo zanesljivo tudi v loncu. Nekoč smo jih pogosto označevali kot mesečne jagode, zdaj pa so pretežno izpostavljene sorte, ki gredo dobro v prodajo in obrodijo večkrat. Večinoma so izpeljanke gozdnih jagod (Fragaria vesca), ki jih pogosto najdemo na robu gozda. S križanjem z drugimi vrstami so plodovi in raznovrstnost okusov postali večji.

Vzgoja v loncu ima prednost, da previsno zoreči plodovi elegantno bingljajo v zraku, ne da bi se dotaknili tal. Če pa bi se jih v večjih posodah vendarle dotikali, lahko na zemljo potrosite slamo. Med spomladanskim sajenjem v zemljo za lonce takoj primešajte organsko gnojilo, da lahko požene čim več cvetov. Sonce spodbuja rast in privabi aromo, tako da sadilne posode nujno postavite na južno lego. Pomembna je seveda enakomerna oskrba z vodo. Jeseni trajnice močno obrežite in lonce postavite ob zaščiteno hišno steno. Tako si zagotovite leto ali dve užitka s sladkanjem, preden se rastline izčrpajo in morate posaditi nove.

Jagode posadite v balkonsko korito

Jagode lahko sadite v lonce tako preprosto kot balkonske rože.

jagode

Zalivanje grude v loncu poskrbi, da se rastline dobro nasrkajo z vodo in se preselijo. Zato lonec držite v vedru z vodo tako dolgo, dokler se ne vzpenjajo mehurčki.

jagode

Jagode iz plastičnega lonca posadite v pripravljeno sadilno jamo. Dno korita naj bo pripravljeno z luknjami za odtekanje vode in drenažno plastjo.

jagode

Korito napolnite z zemljo in močno pritisnite, da se vse lepo zapre. Nato jagodam in očarljivemu spremljevalcu vimčku poiščite sončno mesto.

Najslajše sorte

Toscana

'Toscana' je novost, pri kateri se iz rožnatih cvetov razvijejo slastne jagode. Sorta cveti in ima tudi pritlike.

cupido jagode

'Cupido' je trajna sorta in prepriča z intenzivnim okusom.

magnum cascade, jagode

'Magnum Cascade' cveti v klasični beli barvi in od junija do oktobra obljublja nenehno obiranje.

Alexandria, jagode

'Alexandria' spada med gozdne jagode in ne požene pritlik. Navdušuje z odličnim okusom in bogatim donosom.

mara des bois, jagode

Zelo aromatične jagode 'Mara des Bois' so zaradi dolge rodnosti najbolj primerne za vzgojo v loncu.

Moj lepi vrt - MAJ 2015

Članek je objavljen v reviji
Moj lepi vrt - MAJ 2015