Ko je jeseni vse manj pisanih cvetov, je čas za velik nastop krizantem v loncih. Dobro negovane pozne cvetnice razveseljujejo več tednov.

Ponudba je čudovito pisana in pestra: pri nekaterih sortah pisani jezičasti cvetovi obdajajo rumeno sredino, pri drugih vrstnati cvetovi navdušujejo z nenavadnim prelivanjem barv. Paleta sega od toplo žarečih odtenkov do sveže bele in limonino rumene, ki spominja na poletje – včasih bujno in veliko, včasih majhno in kompaktno.

Zdaj so trendni mešani lonci, imenovani tudi kombinirani lonci, ki jih poznamo že pri balkonskih rožah, kot je milijon zvončkov. V tej sezoni je lep izbor tudi pri krizantemah. Po tri med seboj usklajene barvne sorte so posajene skupaj v lonec, tako da pripravljene mešanice posadimo neposredno v primerno posodo in jih lahko postavimo na predvideno mesto. Dolgo nas lahko razveseljujejo primerki, ki so bogato posuti s popki, ker pridno cvetijo znova. Bolj ko so sorte kompaktne in manjše ko imajo cvetove, manj občutljive so. To je posebno pomembno na mestih, ki so izpostavljena vetru in dežju, kajti krizanteme z velikimi cvetovi se tukaj zlahka prelomijo.

krizanteme

Pri negi je pomembno, da se zemlja v loncu ne izsuši, hkrati pa voda dobro odteka.

Daljša stoječa vlaga v povezavi s hladnimi jesenskimi nočmi pripelje v kratkem času do poškodb korenin. Zato rastlin nikakor ne postavite na podstavke! Ni jih treba več gnojiti, zaloga v zemlji za lončnice popolnoma zadostuje. Prezimovanje se najbolj posreči v blagih legah, zato lonce opremite z zimsko zaščito in jih postavite ob hišno steno. Vse sorte niso prezimne enako dobro.

Navodilo: 'prezimna vrtna krizantema' pomaga naprej. Če bi rastline po cvetenju radi presadili na gredo, počakajte do pomladi in jih čez zimo pustite v posodi. Nato imajo v prihodnji sezoni dovolj časa, da se prirastejo.

Krizanteme so zelo obstojne v vazi. Ne le na gredi – tudi pri bujno cvetočih lončnicah večinoma sploh ni opazno, če odrežemo prgišče stebel za jesenski šopek.

Moj lepi vrt - OKTOBER 2014

Članek je objavljen v reviji
Moj lepi vrt - OKTOBER 2014