Na mesta, pozor, zdaj! Jesen je idealen čas za sajenje okrasnih čebulic, da prihodnjo pomlad pokukajo iz zemlje posrečene barvne kombinacije.

Sezona čebulnic je septembra in oktobra na višku. Prelep je pogled na pisane znanilce pomladi, ki nas vsako leto znova navdušijo s svojo predstavo.

Možnosti uporabe je pri velikem izboru barv in oblik cvetov razveseljivo veliko: kot podrast listopadnih grmov in dreves, na skalnjaku, v cvetličnem loncu ali za bohotenje na trati ali na uporabnem vrtu.

Čebulnice so posebno dobrodošle na gredi s trajnicami, kjer odvrnejo pogled od golih lukenj na začetku sezone in skrbijo za barvo.

Svež nov poganjek trajnic daje zgodnjim cvetnicam, kot so tulipani, cesarski tulipani in okrasna čebula, primeren okvir. Za sprednji rob grede so primerne nizke cvetnice, kot so hrušice, modre čebulice in puškinije, medtem ko so v ozadju učinkoviti višji primerki, kot so prerijske lilije (Camassia) in tulipani. Izmenično nizanje višjih in nižjih čebulnic učinkuje privlačno, prav tako mešanica zgodnjih sort, kot sta žafran in vetrnica, s pozno cvetočimi, kot sta tulipan in hijacintovka (Hyacinthoides).

Tulipani, narcise in posebno majhne rastline, kot so žafrani in modre čebulice, razvijejo svoj poln učinek šele v velikih količinah (najmanj 5 sadik) ali ritmičnih razdaljah v kombinaciji z drugimi barvami.

Harmonični učinek se še okrepi z drevninami s pisanimi listi ali listnatimi okrasnimi trajnicami podobnih barv. Pastelni odtenki, kot so bledo rožnata, svetlo modra in barva španskega bezga, prepričajo v polsenci, medtem ko močne barve, kot so vijoličasta, rdeča in rumena, blestijo v sončnih legah. Privlačno so videti tudi močni in nežni odtenki skupaj. Znanilci pomladi izstopajo posebno lepo pred vrtnim zidom ali zimzeleno živo mejo.

Oblikovalski nasvet: prekorvnice kot spremljevalke

Da čebulnice, kot so tulipan, narcisa in družba, spomladi ne stojijo same, jim lahko priskrbite primerne prekrovne spremljevalce.

vrt

Pljučnik (Pulmonaria) požene že zgodaj in s svojim belim lisastim listjem in lepim rožnatim cvetenjem uspešno polni luknje med tulipani in narcisami.

vrt

Mali zimzelen (Vinca minor 'Alba') z žareče belimi cvetovi in zimzelenim listjem dobro pristaja k majhnim znanilcem pomladi, kot je hrušica (Muscari).

vrt

Ognjeni dež (hibrid Heuchera 'Caramel') se dobro ujema z narcisami z nenavadno barvo listov.

vrt, vrtnice

Funkija 'Gold Edger' z rumenimi listi je dobra spremljevalka oranžno rumene skupine tulipanov 'Ballerina'.

vrt

Sanje v belem: cvetne glave dišečih angelskih narcis 'Thalia' stojijo preprogasto razporejene pod belo cvetočimi sadnimi drevesi.

vrt

Elegantno prelivanje barv s svetlo vijoličasto prerijsko lilijo (Camassia), črnordečim tulipanom 'Queen of Night' in opirajočimi se cvetovi vijoličaste okrasne čebule.

vrt

Pisana mešanica: narcise, tulipani, cesarski tulipani in perzijski cesarski tulipani (Fritillaria persica), posajeni v velikih količinah, obrobljajo vrtno pot.

vrt

V loncu je lep pastel. Svetlo rožnat tulipan 'Evening Breeze' dviga kvišku svoje cvetne glave med belimi puškinijami. Nizka sorta je primerna za lonce in posode.

vrt

Modri čudež: marca cveti pomladna vetrnica 'Blue Shades'. Lepe poudarke daje vmes dvobarvna logarica (Fritillaria michailovskyi).

vrt

Rumeni in beli tulipani, izmenično posajeni v skupine, osvetlijo območja pod sadnimi drevesi in med obrezanimi pušpanovimi grmi.

Moj lepi vrt - OKTOBER 2015

Članek je objavljen v reviji
Moj lepi vrt - OKTOBER 2015