Ko drevesa in grmi odvržejo liste, je čas za jesensko čiščenje. Vendar kje listje lahko obleži in kje ga je treba pospraviti? In kaj se zgodi z odpadom?

Vrt žari pisano v oktobrskem soncu, vendar postopoma veter in dež sklatita pisano listje z dreves.

Zdaj je treba pomesti poti in stopnice, preden se listje spremeni v spolzko plast. Ali je treba pomesti cel vrt? Ne, nasprotno: listje lahko obleži na gredah ter pod drevesi in grmi. Počasi razpade in obogati tla s humusom. Listi nimajo kaj početi le na trati in v ribniku. Trave potrebujejo svetlobo, pod plastjo listja grozijo glivične bolezni in voda v ribniku bi se po nepotrebnem obogatila s hranilnimi snovmi.

Mreža za listje pomaga pri ribniku. Trato je najbolje čistiti s pahljačastimi grabljami. Ali s kosilnico, ki pobere listje in ga zreže tako, da se hitreje razgradi na kompostu. Sploh pa bi morala listje in tudi odpad z dreves in grmov ostati na vrtu. Če ju vržete v zeleni smetnjak, z vrta odideta humus in hranilne snovi. Če listje in veje kompostirate, prihranite gnojilo. Če je kompostnik premajhen za jesensko goro listja, lahko napolnite posebne vreče za listje iz tanke jutovine in jih odložite v skriti kot. Vreče zgnijejo skupaj z vsebino v fini kompost iz listja.

Uporabite liste kot zimsko zaščito za občutljive rastline, kot so gavra, dlanastokrpa gunera in grmičasti oslez. Iz žice za zajce lahko oblikujete preproste košare, ki napolnjene z listjem ščitijo prezimne popke trajnic.

gfd

Zimzelena zelišča v loncih – na fotografiji so timijan, žajbelj in sivka – pozimi trpijo, ko korenine zmrznejo in ne morejo oskrbovati listov z vodo.

Posode postavite na senčno mesto. Plašč iz bambusovih palic ali vej zadržuje veter, ki izsušuje. Natlačite liste med lonce, kar dodatno ščiti. Pri občutljivih trajnicah, kot je gavra (Gaura, desno), je plast listja povečala možnosti, da preživijo zimo nepoškodovane. Najbolje je vse skupaj prekriti z nekaj vejami, da veter ne odpiha listov.

gdfs

Listje zgnije hitreje, če ga pomešamo s hranilnim materialom, na primer z odkosom trave ali ostanki zelenjave in sadja iz kuhinje.

Veje odrežite, sesekajte in uporabite kot mulč

fds

V stanju brez listja najlažje ocenimo rast drevnin – to je eden od razlogov, zakaj drevesa in grme obrezujemo predvsem v zimski polovici leta.

gfd

Rezalnik naredi drva iz nepraktičnega dračja. Ostanke dračja lahko kompostirate, najbolje pomešane z odpadki, bogatimi s hranilnimi snovmi.

kod

Lesne rezanice so primerne tudi za oblogo poti ali kot plast mulča pod drevninami. Da se izravna učinek vezave dušika, pred mulčenjem po tleh potrosite roženo moko (40–80 gramov na kvadratni meter).

Moj lepi vrt - OKTOBER 2015

Članek je objavljen v reviji
Moj lepi vrt - OKTOBER 2015