Vročino in močnejše sončne žarke, ki jih poletje prinese s seboj seveda občutijo tudi rastlinice, zato jim privoščite malo več pozornosti. Zelo vam bodo hvaležne!

Idealna lega

Sončne in južne lege (na okenski polici ali balkonu) se bodo najbolj razveselila zelišča iz južnih krajev, kot so rožmarin, origano, bazilika, timijan in žajbelj, ki imajo rada vročino in suho rastišče. Na nekoliko bolj osenčenih mestih bodo uspevali peteršilj, drobnjak, meta, krebuljica, luštrek in kislica.

Prava mera zalivanja

Če je zelo vroče, je treba zelišča zaliti najmanj enkrat dnevno z mehko deževnico ali vodo iz pipe, ki stoji nekaj časa – najbolje zgodaj zjutraj ali zvečer, ko na rastline ne sije sonce.

Pomembno: vedno zalivajte od spodaj in se izogibajte pojavu stoječe vlage (odvečno vodo odlijte po 30 minutah).

Redno gnojenje

Da bodo zelišča res bujno rasla, jih je treba vsaka dva meseca malce (!) pognojiti. Če bo gnojila preveč, lahko rastline odmrejo ali pa bodo pognale veliko poganjkov, ki pa bodo brez arome. Idealno je tekoče bio gnojilo za zelišča.

Pravilno rezanje

Zelišča si niso enaka! Pri rožmarinu in timijanu je treba odrezati celotno steblo, pri baziliki in peteršilju pa denimo le zgornje poganjke. Pri drobnjaku je pomembno, da ga odrežete 2 centimetra nad tlemi, da lahko znova požene.

Zapomnite pa si: bolj marljivo jih boste rezali, lepše bodo zelišča rasla.

Pravočasno dosejanje

Kdor najraje sam zaseje zelišča, ne sme pozabiti na pravočasno dosejanje. Glede na porabo je priporočljivo sejanje vsake dva do štiri tedne.

Namig: v večjem loncu ali posodi lahko zasejete tudi več vrst zelišč – imeti morajo le podobne zahteve glede svetlobe, vlažnosti in zemlje.

Lisa - 33/2013

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 33/2013

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.