Ko je zunaj mrzlo, da kar poka, najraje uživamo v vrtu ob oknu dnevne sobe. Kako pa zaščitimo naše rastline? Po zaslugi navdušujočih strategij preživijo stopinje pod ničlo, ledene vetrove in sušo.

Če v teh dneh sneži, se ne veselijo le otroci: veliko rastlin je odvisno od snežne odeje, da preživi zimo. Čeprav zveni paradoksalno, je pod ledeno, vendar je pod rahlo snežno odejo, ki po zaslugi zračnih votlinic učinkuje izolirno, lahko bistveno topleje kot nad njo. Poleg tega sneg ščiti rastline pred ledenimi vetrovi – tako kot iglu svoje stanovalce.

Kako preživijo naše večletne vrtne rastline, ki po prvih zmrzalih padejo skupaj brez znakov življenja? Pod odmrlimi poganjki se skrivajo njihovi prav posebni „organi za oživljanje", na primer brsti za preživetje kosmatinca, ki ležijo tik nad tlemi ter ki jih ščitijo sneg, listje in njihova mehka poraščenost. Vrste, kot je jeglič, skrivajo svoje organe za preživetje v obliki odebeljenega dela korenine, rizoma.

Tudi čebulice in gomolji mnogih spomladanskih cvetnic so organi za preživetje, ki se pod zemljo zanesejo na zaščito snega, listja in zgornjih plasti tal.

Nekatere vrtne rastline se tako kot naši listavci dodatno utrdijo z odmiranjem rastlinskih delov nad zemljo oziroma da odvržejo liste in se izognejo izsušitvi – zeleni deli rastlin bi oddale več vode, kot jo je na razpolago v pogosto več tednov zamrznjenih tleh. Poleg tega zmanjšajo vsebnost vode v tkivu, da ne poči, ko nastanejo ledeni kristali. Zaradi skladiščenja sredstev za zaščito pred mrazom, pretežno sladkorja, znižajo točko ledišča v celicah.

Šele povišane temperature in dolžina dneva razveljavijo te mehanizme in prebudijo rastline iz zimskega spanja. Prvi nežno zeleni poganjki so zanesljivo znamenje njihovega preživetja.

Strategije preživetja proti mrazu in suši

rastline, zima

1 Ko listavci odvržejo liste, na zmrznjenih tleh ne izgubijo vode prek listov. Naslednja generacija listov je zaščitena v popkih za preživetje, izsušenost preprečujejo trde luske popkov. 2 S tvorbo semen je zagotovljen tudi nadaljnji obstoj enoletnih vrtnih rastlin, ki nimajo organov za preživetje. Mak tvori semenske glavice s številnimi majhnimi semeni, ki preživijo zimo.

3 Pritlikavi zimzeleni, kot so brusnice, ne bi preživele hude zime brez zaščitne snežne odeje. Zimzelene drevnine se mora močno boriti z mrazom in izsušitvijo. Bodika in bršljan sta v Srednji Evropi omejena na pokrajine z blago zimo. 4 Nekatere trave ostanejo zelene čez zimo, druge izkoristijo svoje suhe bilje kot izolirno plast za organe za preživetje.

5 Trajnice imajo večinoma podzemeljske organe za preživetje, kot so rizomi ali korenike, iz katerih spomladi poženejo na novo. 6 Čebulnice preživijo zimo po zaslugi organov za shranjevanje v tleh.

Ali vrtne rastline potrebujejo zimsko zaščito?

rastline, zaščita

Robustne trajnice, prilagojene našemu podnebju, običajno ne potrebujejo zimske zaščite. Odmrli poganjki in listi so zadostna zaščitna plast za njihove podzemeljske organe za preživetje. Zato večino trajnic, razen tistih, ki tvorijo rozete, obrezujemo šele spomladi. Snežne odeje nudijo dodatno izolacijo na gredah in jih ne odstranjujte.

Drugače je pri zimzelenih ali občutljivejših trajnicah (preberite navodila na nalepki), travah in pritlikavih drevninah. V pokrajinah z malo snega ščiti smrečje ali koprena pred zimskim soncem in zmanjšuje nevarnost pred izsušitvijo. Brž ko postane topleje, pokrivala in debele plasti listja odstranimo, ker se v nasprotnem pojavijo škodljivci. Trave zvežite, da se v koreniki ne nabira voda.

Moj lepi vrt - JANUAR 2015

Članek je objavljen v reviji
Moj lepi vrt - JANUAR 2015